Европа е най-бързо затоплящият се континент в света според доклад

...
Европа е най-бързо затоплящият се континент в света според доклад
Коментари Харесай

Горещините в Европа ще стават все по-чести и по-интензивни, сочи експертен доклад

Европа е най-бързо затоплящият се континент в света съгласно отчет на Световната метеорологична организация (СМО) и Европейската мрежа " Коперник ", оповестен преди 3 дни. Екстремните горещини евентуално ще станат по-чести и по-интензивни в целия район, предизвестяват метеоролозите. 

В годишния взаимен отчет се показва, че континентът се затопля два пъти повече от междинното за света от 80-те години на предишния век.

През 2022 година Европа е била с почти 2,3°C по-топла, в сравнение с в края на 19 век. В някои региони се следят по-екстремни промени - с температури към 2°C над междинните в огромна част от Западна Европа и даже надвишаващи 3,5°C в райони покрай Арктика.

Лятото на 2022 година е най-горещото, записано в доста европейски страни. Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Португалия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство са измежду страните, които счупиха температурни върхове.

Според отчета рисковите метеорологични феномени са лишили повече от 16 000 живота и са засегнали директно 156 000 души. Наводненията и бурите са били най-вредните за стопанската система, до момента в който горещите талази са били най-смъртоносните.

„ Рекордният топлинен стрес, който европейците претърпяха през 2022 година, беше един от главните мотори на обвързваните с времето несъразмерни смъртни случаи в Европа “ , оповестява доктор Карло Буонтемпо, шеф на Службата за изменение на климата на Коперник.

Температурите на морската повърхнина към Европа също доближиха нови върхове, съпроводени от морски горещи талази. Затоплянето на повърхността на океана скочи над три пъти над междинното за света в източното Средиземно море, Балтийско и Черно море и южната част на Арктика. Това докара до миграция на типове, всеобщо изгубване и идването на инвазивни типове, които нарушават деликатните морски екосистеми. Топенето на ледниците беше невиждано. Алпите бяха най-тежко наранени със приблизително понижаване на дебелината на леда от 34 метра и рекордни загуби през 2022 година

В отчета още се показва, че възобновимата сила е генерирала повече електрическа енергия от замърсяващите изкопаеми горива за първи път предходната година – „ знак за вяра за бъдещето “ .

Вятърната и слънчевата сила са генерирали 22,3% от електрическата енергия в Европейски Съюз през 2022 година, изпреварвайки изкопаемия газ (20%). 

„ Увеличаването на потреблението на възобновими и нисковъглеродни енергийни източници е от решаващо значение за понижаване на зависимостта от изкопаемите горива “ , споделя генералният секретар на СМО професор Петери Таалас.

Тъй като рисковото време заплашва да повлияе на предлагането и търсенето на сила в Европа, Таалас акцентира смисъла на услуги за обезпечаване на резистентност на енергийните системи против свързани с климата шокове и възстановяване на енергийната успеваемост.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР