Европа е мирът, който дойде след ужасите на войната. Европа

...
Европа е мирът, който дойде след ужасите на войната. Европа
Коментари Харесай

Европа не е общ пазар, Европа е обща мечта! - така ли мислят англичаните?

" Европа е мирът, който пристигна след ужасите на войната . Европа е прошката сред французите и германците. Европа е връщането на свободата за Гърция, Испания и Португалия. Европа е рухването на Берлинската стена. Европа е краят на комунизма. Европа е благополучие, тя е народна власт. Европа са нашите съществени права. Можем ли да живеем без всичко това ? "
Думите са на испанския народен представител от Европейския парламент Естефан Гонзалес Понс, произнесени в 19 минутна прочувствена тирада на 25 март 2017-та година. Само четири дни по-късно посланикът на Англия в Европейския съюз Тим Бароу връчва на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск писмото, с което Обединеното кралство задейства член 50, с което публично декларира искане за излизане на Англия от Европейския съюз. Преговорите би трябвало да приключат до март 2019 година, след която дата Англия няма да е член на Европейски Съюз . По този мотив Тереза Мей, заменила подалия оставка след референдума през 2016-та година министър председател Дейвид Камерън, декларира, че „ това е исторически миг, от който няма връщане обратно “.

Октомври 2019-та отпред на държавното управление към този момент е Борис Джонсън, корав в желанието си страната да напусне Европейския съюз, само че следващото отсрочване е реалност. Месеци наред Brexit става все по-неясен, а бъдещето на Англия и на Европейския съюз - в огромна степен непредвидимо.
" Аз обичам европейската фантазия. Европа не е пазар. Европа е волята ни да живеем дружно. " Това още споделя в късата си, само че доста прочувствена тирада испанският евродепутат, а в средата на октомври, дни, преди за следващ път финалът на несъгласията да се изтегли в неразбираемо бъдеще, листовки с нея раздава на оживената комерсиална улица New Street в Бирмингам Дик Роджърс. Той е свещеник в Англиканската черква и хирург в Детска ортопедична болница. Въоръжен с изтъкнат отдалеко афиш и усилвател, той приканва хората да останат в Европейския съюз . Някои се стопират, вземат листовката и беседват с него. Други подминават. Съотношението е горе долу сходно на резултатите от референдума - тогава за излизане от Европейски Съюз гласоподаваха 51.89%, а за оставане- 48.11% .

" Обичам концепцията за европейския план и по тази причина популяризирам тази  забележителна тирада, която трае единствено 19 секунди, има я в Youtube и споделя главното ", изяснява Дик Роджърс. " Надявам се Brexit да не се състои и имам вяра, че това към момента е допустимо. "
Много хора ли мислят като вас?
Да, доста са. Всъщност болшинството мисли по този начин. Социологическите изследвания от времето, когато беше извършен референдумът, сочеха превес на последователите на Brexit, само че данните от последните анкети демонстрират, че 50-55% от хората към този момент избират Англия да остане в Европейския съюз.

През 60-те години на предишния век Мери Мейсън е прекарала четири от най- хубавите години в живота си в България- тя е една от първите две учителки англичанки в новосформираната Английска гимназия в Пловдив . Преподава една година и в софийската Първа британска гимназия дружно с Мерсия Макдермот. Днес Мери Мейсън е на почтената възраст 89 години, само че продължава живо да се интересува и от политика, и от България, и от концепцията за Европа.
Какво мислите за Brexit, какво мислят хората на вашата възраст в Англия за Брекзит?
Много зависи какъв сте. Мисля, че едно от нещата, което разделя хората в Англия на искащи да изоставен Европейския съюз и на други, които желаят Англия да остане в него, е образованието . Статистиката го потвърждава. Мисля, че хората, които желаят да останем, бяха ужасени, когато държавното управление просто пусна едни листовки пред всяка врата и не направи нищо повече. Brexit е тук, той раздрусва страната и е реалност, откакто бяха изречени толкоз доста неистини. Колко доста милиони ще потекат ненадейно към Националната здравна система да вземем за пример...Те просто излъгаха. Но хората, които четат единствено известните вестници и обществените медии, се хванаха на тия неистини и сега царува цялостна неразбория.

Това, което в действителност е плашещо за хората като мен, които имат добра пенсия и живеят удобно с нея, е мисълта, че всичко това ще изчезне , в случай че страната изпадне в криза. За това последователите на твърдия Brexit не държат сметка. Brexit без договорка, Brexit на всяка цена- това не го разбирам и ще се веселя някой да ми го изясни, тъй като не виждам причина. Макар че може би въпреки всичко има една- това сигурно са хората, които вършат положения от пране на пари посредством банките на тази страна. Това е позорно. Това са хората, които натискат, натискат за излизане от Европейския съюз, нарушават закона, не се преценяват с волята на Народното събрание, с цел да завоюват невероятни пари за себе си. И това ще стане, в случай че те съумеят да прокарат Brexit без договорка. Срамувам се от метода, по който нашето държавно управление се държи със своите сътрудници в Европейския съюз - те желаят да приключат с тях и разчитат на Америка. Гледам всяка вечер новините, с цел да видя какви нови трикове са измислили отново. Ще ми се да ги схвана, само че не ги одобрявам и не мога. "
Свързана с България, Мери Мейсън е била доста радостна, когато нашата страна става пълновръстен член на Европейския съюз . Но с годините идва разочарованието.
" Надявах се България да показа просперитета, на който ние се радваме. Но се багра, че и при вас нещата не вървят както би трябвало . Виждаме езика на омразата, напрежението...Аз съм задоволително стара - родена съм през 1930 година и, въпреки и да бях дребна, помня възхода на Хитлер, помня войната и бомбардировките... Моето семейство имаше шанс, само че доста други нямаха и не оцеляха. И мисълта, че всичко това се случва още веднъж, е ужасяваща. Няма да видя доста от това, което следва, само че се надявам нещата да се поправят поради вас ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР