Европа е изправена пред опасността от повишаваща се инфлация. Това

...
Европа е изправена пред опасността от повишаваща се инфлация. Това
Коментари Харесай

Икономист: Европа е изправена пред опасността от повишаваща се инфлация

Европа е изправена пред заплахата от повишаваща се инфлация. Това предвижда в ефира на „ Твоят ден” икономистът Руслан Стефанов. По думите му страни от периферията като България евентуално по-силно ще усетят отрицателния резултат от високите инфлационни равнища.

„ Покачването на инфлацията освен за България, само че и за цяла Европа може да продължи дълго. Прогнозите са за 6,3 на 100, само че е мъчно да се предвижда занапред дали няма да достигнем и до двуцифрени цифри. Очакванията са през март или април резултатът от високите цени на горивата да е липсващ, само че последствията от това ще продължат. Ефект ще окаже и нарасналото ползване у нас, което ще забърза инфлацията”, изясни специалистът.

Стефанов добави, че измежду главните фактори за тревожната статистикра са преди всичко Коронавирус рецесията.

„ Пандемията направи невъзможни някои доставки на артикули. Друг фактор са нарасналите цени на горивата, както и геополитическата и икономическа рецесия, в която светът се намира”, сподели още Стефанов.

Според икономиста покачването на инфлация ще докара след себе си и до покачване в лихвите на заемите.

„ ЕЦБ ще стартира да подвига лихвите, като лихвите по заемите несъмнено ще се покачат. Американската централна банка към този момент заяви за това”, добави той.

Във връзка с финансовата рамка на страната за 2022 година Руслан Стефанов разяснява, че е значимо да се случат обещаните вложения, само че сериозен проблем е дефицитът.

„ Това е най-прекият път към обедняването. Бюджетът е естествен, само че липсва фокус върху реформите”, сподели още специалистът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР