Европа е изправена пред най-тежката криза на газовия пазар, откакто

...
Европа е изправена пред най-тежката криза на газовия пазар, откакто
Коментари Харесай

Заради аварията в Австрия - Европа е пред най-тежката газова криза от 2009-а

Европа е изправена пред най-тежката рецесия на газовия пазар, откогато през 2009 година стопираха доставките през Украйна.

Заради повредата в газовия терминал в австрийския град Баумгартен близо една трета от съветските газови доставки за Европа са спрени, а Италия е отрязана от пазара, установи " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция и dir.bg.

Ако обстановката не се усъвършенства, Европейски Съюз ще би трябвало да ревизира на процедура какъв брой е съответна лансираната от 2009 година идея, че втечненият природен газ (ВПГ) може да стане действителна опция на съветското гориво, разсъждава вестникът, представен от Би Би Си.

Италия може да реши казуса с покупки на ВПГ, тъй като в северните й райони работят три регазификационни терминала. Освен това страната разполага с 16 милиарда кубични метра газ в подземни складове, показва специалистът Александър Собко. Колкото до Унгария, главната част от газа й не идва откъм Австрия, а непосредствено от Русия през Украйна, прибавя той.

Европейската комисия разчита вредите от детонацията да са минимални; газотранспортните оператори в Словакия и Чехия настояват, че повредата не е повлияла на обстановката там. Взривът може да има по-сериозни последствия за Украйна, получаваща газ единствено от Европа по скица за реверс.

Австрийската полиция съобщи през вчерашния ден, че причина за детонацията, при която почина човек, а над 20 бяха ранени, е техническа нередовност, а Федералната работа за отбрана на конституцията изключи опцията за терористичен акт. Но съгласно съветския специалист Мария Белова, представена в " Комерсант ", случаят " очевидно ще сложи доста въпроси - преди всичко ще би трябвало да се подсигурява физическата сигурност и надеждност на газотранспортната инфраструктура на Европейски Съюз ".

Заради детонацията Украйна краткотрайно понижи транзитираните размери съветски газ към Словакия, написа " Известия ", като се базира на уеб страницата на оператора " Укртрансгаз ". Спрени са доставките на съветско гориво за Словения, Унгария и Италия, краткотрайно е прекратен и преносът от Словакия за Австрия.

Според специалисти за възобновяване на най-големия в Австрия газов хъб може да са нужни няколко дни, отбелязва " Вести ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР