Европа е изправена пред много по-трудна задача да възстанови запасите

...
Европа е изправена пред много по-трудна задача да възстанови запасите
Коментари Харесай

Най-трудната част тепърва предстои за Европа, която трупа газ

Европа е изправена пред доста по-трудна задача да възвърне запасите от газ през идната година спрямо тази зима, което значи, че сметките за сила евентуално ще останат високи и държавните управления може да би трябвало да ползват мъчителни ограничения за ограничение, които до момента са избягвали, написа в разбор на " Ройтерс ".

Доминиращите преди доставки на газ от Русия са доста понижени от края на август, което значи, че задачата за презареждане на хранилищата ще бъде доста по-трудна, когато равнищата бъдат изчерпани до началото на идната година.

Разходите за закупуване на газ на свободния пазар, а не посредством контракти, контрактувани на преференциални цени, също ще бъдат по-трудни за вдишване от държавните управления, отслабени от месеци на внезапни енергийни разноски, които доведоха инфлацията до върхове от няколко десетилетия.

Тази година Европейският съюз сполучливо изпълни запасите до пика си от 96% през ноември, с цел да се опита да обезпечи задоволителни зимни ресурси.

Страните също съумяха да лимитират използването по време на извънредно меко време, само че дълготрайно захлаждане този месец концентрира мозъците върху мащаба на идната задача.

" Много от събитията, които разрешиха на страните от Европейски Съюз да запълнят своите складове преди тази зима, може и да не се повторят през 2023 година ", сподели предходната седмица Фатих Бирол, изпълнителен шеф на основаната в Париж Международна организация по енергетика (МАЕ).

МАЕ сподели, че Европа може да се сблъска с дефицит от съвсем 30 милиарда кубични метра (bcm) идната зима, което се равнява на близо 7% от търсенето през 2021 година

Тръбопроводи срещу LNG

Преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари, предизвиквайки западните наказания, Русия осигуряваше към 40% от газа за Европа.

От тях към 65% от доставките по тръбопроводи в Европа идват през тръбопровода " Северен поток " до Германия, а останалите през тръбопроводи през Украйна.

Доставките през Украйна не престават, само че са изложени на риск, защото войната с Русия не демонстрира признаци за край, до момента в който доставките на газ през Северен поток са спрени от края на август.

Предполагаемият бойкот от този момент повреди връзката, която не се чака да се върне в употреба в близко бъдеще.

Анализатори от Wood Mackenzie предвиждат до 25 милиарда кубически метра по-малко съветски газ да доближат до Европа за сезона на зареждане през 2023 година от април до края на септември, когато летните температури понижат търсенето на отопление.

Това значи, че равнищата, останали в складовете в края на тази зима, ще дефинират мащаба на предизвикването за идната зима.

Анализаторът на Energy Aspects Леон Избицки чака запасите в Европа да бъдат към 55 милиарда кубични метра, или малко над половината до края на март спрямо равнища към 84% в този момент.

Европейската комисия сподели, че тези резервоари би трябвало да бъдат цялостни на 90% до 1 ноември 2023 година

Въз основа на прогноза за междинна цена на газа от 95 евро за мегаватчас (MWh) за 2023 година, Избицки сподели, че ще коства към 58 милиарда евро на Европа, с цел да реализира задачата, сходно на разноските за зареждане, изчислени от анализаторите за тази година.

Времето и цената дефинират търсенето 

Цената на силата насочи мозъците към понижаване на потреблението на газ, което спадна с към една четвърт през октомври и ноември на годишна база, споделиха анализатори, посредством необятен набор от ограничения като промяна на гориво, успеваемост и ограничение на производството.

" Фокусът ще продължи да бъде върху пониженията от страна на търсенето през идната година, като мащабът на предизвикването зависи частично от това къде се намират акциите след зимата ", сподели Люк Котел, старши анализатор в Timera Energy.

Германският авто колос Mercedes-Benz да вземем за пример съобщи, че може да понижи потреблението на газ с до 50% тази година, като употребява повече възобновима електрическа енергия, до момента в който търговците на дребно в цяла Европа са понижили светлините и са изключили рекламните екрани.

Голяма пробив пристигна и от индустриалните браншове, принудени да лимитират производството, защото високите цени на газа вършат производството неикономично, като някои компании пренасочват производството към райони с по-евтина сила.

" Ние към момента виждаме намаляването на промишленото търсене на газ, дължащо се на по-ниската икономическа интензивност, като съвсем обратимо през 2023 година, в случай че цените спаднат, само че колкото по-дълго цените останат високи, толкоз по-вероятно е предприятията да реалокират трайно офшорното си произвеждане с интензивно потребление на газ ", каза Избицки.

Колко търсенето може да бъде понижено зависи мощно от времето, както и от цената.

Тъй като температурите в Европа се намалиха по-рано този месец, немският енергиен регулатор Федералната мрежова организация съобщи, че най-големият консуматор на газ в Европа не е извършил задачите си за икономисване на газ за първи път.

Борба за доставки 

Очевидният метод за увеличение на доставките е посредством полутечен природен газ (LNG).

Държави като Германия, Полша и Холандия построиха или разшириха терминали за LNG, които одобряват транспортирани по море товари с LNG от целия свят и го подгряват още веднъж, с цел да го изпомпват в локални газови мрежи.

Капацитетът за импорт на LNG в Европа и Англия ще се усили с към 25% до края на 2023 година спрямо равнищата от 2021 година, демонстрират данните, събрани от Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати.

Но съществуването на потенциал не е гаранция за доставки.

Тази година по-ниското търсене и високите цени означаваха, че китайските купувачи значително избягваха спот пазара на LNG и някои товари, предопределени за азиатски купувачи, бяха отклонени към Европа.

Това може да не се случи през идната година, което значи, че Европа ще се сблъска с яростна конкуренция за LNG, което ще увеличи цената.

" Потреблението в Азия може да се измести от попътен вятър за Европа към главен срещуположен вятър за европейски покупки ", сподели Шон Морган, шеф на американската банкова компания Evercore ISI.

Усилията на Европа за таван на цените на газа в Европейския съюз биха могли в допълнение да попречват опитите на Европейски Съюз да обезпечи товари, настояват страни като Германия, които не харесват проекта.

Рекордно високите цени в Европа, въпреки и мъчителни, помогнаха на района да си обезпечи рекордни размери на импорт на LNG през тази година.

Базовите европейски цени на газа доближиха връх през август от над 300 евро/MWh.

Ако Европа не успее да се споразумее и да задържи таван на цените, множеството анализатори предвиждат, че цените ще останат високи в диапазона от 90-200 евро/MWh през 2023 година спрямо цени под 20 евро/MWh през 2020 година

" Следващата година ще бъде непрекъснато главоболие за цените ", сподели Хенинг Глойщайн, шеф в консултантската компания Eurasia.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР