Европа днес сама ограничава своята политика за сигурност до реакция

...
Европа днес сама ограничава своята политика за сигурност до реакция
Коментари Харесай

Румен Радев критикува Европа пред Оксфорд юниън“

Европа през днешния ден сама лимитира своята политика за сигурност до реакция в отговор на закани, съобщи президентът Румен Радев в лекция пред " Оксфорд юниън " - най-голямата общественост за диспути в Оксфордския университет, основана през 1823 година

" В кратковременен проект това може да наподобява като най-евтиния метод да се обезпечи приемливо равнище на сигурност. В дълготраен проект, обаче, това ще изисква големи запаси, в композиция с неспособност да се подсигурява съответно сигурността. " - разяснява Радев в лекцията си на тематика " Предизвикателства за сигурността пред Европа ".

Той акцентира, че Европейски Съюз с отвращение заделя бюджет за създаване на съответни отбранителни качества и вложения в сигурността и е колеблив при проектирането на непоклатимост и оказване на помощ за развиване, когато се постановат дейности отвън неговата територия.

По думите на Радев, през цялата човешка история сигурността постоянно е била основата на напредъка и благосъстоянието на обществото. Без сигурност е безпредметно да се приказва за стопанска система, обществено развиване, обучение. " Историята сурово е наказвала страни и съюзи, които не са успявали да изградят своевременна отбрана против заканите ", акцентира той.

Като настоящ образец президентът уточни миграционната рецесия в Европа и прикани за по-задълбочен разбор на отрицателните резултати, произлизащи от политиката на " отворените порти " за мигрантите в Европа. Според Румен Радев съсредоточаването върху личните проблеми с мигрантите, води до неналичието на задоволително внимание върху паралелно протичащата изключителна обстановка и същинската рецесия. " За мен политиката на " отворени порти " в Европа оказва унищожителен резултат върху страните на генезис на мигрантите - от Африка до Близкия Изток, защото откъсва вниманието на младото потомство в тези страни от проблемите на родината и нейното бъдеще ", акцентира президентът. Тази политика трансформира самата ценностна система на младежите и вместо те да бъдат ангажирани със стабилизирането и развиването на своите страни, огромната цел в живота на немалка част от тях става достигането до западноевропейските страни и възползването от техните обществени системи.

Като проблем на Европейски Съюз в връзките с другите световни фактори президентът открои бавния развой на взимане на значими за европейските жители решения , до момента в който други водачи въплъщават модел за вземането на еднолични решения.

" Тези водачи могат да вземат решение за нещо довечера и да го изпълнят още на идната заран, до момента в който в Европейски Съюз това може да отнеме месеци и даже години. Водил съм продължителни диспути с моите сътрудници президенти и водачи на страни от Европейски Съюз. Повечето от тях отстояват позицията, че методът на " едноличното решение " е учреден на властнически механизми, до момента в който решенията, които взимаме в границите на Европейски Съюз, са основани на нашите демократични полезности и са по-стабилни и устойчиви в дълготраен проект. Напълно съм склонен с тях, като се изключи един дребен подробност: Къде е финалната линия? Кой ще ни чака? Каква е цената в случай че загубим надпреварата? ", попита президентът.

Държавният глава беше безапелационен, че Европа би трябвало да откри сполучлив метод за справяне с тази обстановка, без да компрометира своите демократични устои.

Румен Радев напомни също по този начин, че след апела на президента на Съединени американски щати за нов модел на шерване на отговорностите в НАТО и последвалата комерсиална война, някои водещи европейски политици са декларирали, че Европа би трябвало да поеме сигурността си в своите лични ръце.

" Възможно ли е това, обаче? Какво съставлява европейската защита без американската военна поддръжка? Операцията в Либия през 2011 година разкри значителен европейски недостиг в системите за командване и ръководство, разузнаването, боеприпасите с висока акуратност, презареждането във въздуха и стратегическата подвижност. Това е недостиг, който към момента не е преодолян ", уточни президентът.

Президентът дефинира като едно от най-съществените провокации за бъдещето на европейската сигурност, въпроса за единството на Европейски Съюз и НАТО.

" Нашето единение се подкопава от огромни стратегически играчи извън , които употребяват поддръжката в региона на сигурността, изискванията за търговия, евтината доставка на сила и привлекателните благоприятни условия за вложения, с цел да подтикват развиването на двустранни връзки с европейските страни, вместо да третират Европейски Съюз като единна общественост ", добави още президентът.

Като вътрешни провокации пред Европа президентът открои икономическите и обществените разлики сред Източна и Западна, Северна и Южна Европа, увеличаващите се неравенства, подкопаването на върховенството на закона и корупцията по високите етажи на властта, неспособността на институциите на Европейски Съюз да отговорят на упованията на жителите и да осъществят навременни промени. Обстоятелства, които ерозират доверието в Европейския съюз и усилват рисковете пред сигурността.

В лекцията си Румен Радев акцентира, че Европейски Съюз през днешния ден даже няма потребност да създава толкоз европейски и национални регламенти, наставления и наставления, защото в доста случаи те наподобяват като " остаряло управление на водача за справяне с изключителни обстановки ", което е ниско дейно в непредсказуеми условия.

" Имаме потребност от дейни жители , непримирими към несправедливостта, неподатливи на подправените вести и подмяната на истината и постоянно подготвени да пазят демократичните полезности ", обърна се към младежите президентът.

 Румен Радев в Лондон: Запазването на правата на жителите и след Брекзит е приоритет
Румен Радев в Лондон: Запазването на правата на жителите и след Брекзит е приоритет

Президентът е поканил кралица Елизабет II персонално да види хубостта на България

" Вие имате привилегията да учите в най-хубавите университети. Дори и най-хубавите образователни стратегии, обаче, неизбежно ви слагат в едно затворено пространство, което лимитира обсега на вашите усещания и мисли. Ако те не съумеят да ви задържат там, вашите политици ще се опитат да ви върнат назад. Ако последните по някакъв метод се провалят в опитите си да го сторят, медиите постоянно ще бъдат разполагаем да ви върнат още веднъж в това затворено пространство ", акцентира още в лекцията си Румен Радев и прикани студентите, които желаят да съумеят в днешния бързо изменящ се свят, да не позволяват тяхното мислене да бъде ограничавано в авансово заложени рамки.

В отговор на въпрос по какъв начин България може да балансира сред покачващото се напрежение сред Съединени американски щати и Англия, от една страна, и Русия, от друга, президентът уточни, че страната ни не може да направлява политиката на тези страни, само че може да дефинира личната си политика.

" В България се сблъскват доста ползи, само че тя е страна член на НАТО и Европейски Съюз. България обаче би трябвало да отстоява и своя народен интерес - освен в областта на сигурността, само че и в стопанската система, енергетиката ", съобщи президентът Радев и добави, че водената от страната ни политика следва да е уравновесена и основана на полезности.

В отговор на въпрос на студент за опцията Република Турция да се причисли в вероятност към Европейски Съюз, Румен Радев акцентира, че би могъл да цитира европейски водачи, съгласно които Турция се отдалечава от европейските полезности, само че Турция е значим комшия и сътрудник на България. Ние бихме желали да забележим Турция като просперираща страна, в която демократичните правила са надълбоко вкоренени в нейното ръководство, акцентира Румен Радев. Президентът прикани за запазване на градивния и открит разговор на Европейски Съюз с Турция, който ясно откроява критериите за участие и приема, че то се реализира от тези страни, които могат да ги могат изпълнят.

По-рано президентът се срещна и беседва с български студенти и членове на Комитета на " Оксфорд юниън ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР