Европа даде зелена светлина за нов транш, доволна от реформитеГърция

...
Европа даде зелена светлина за нов транш, доволна от реформитеГърция
Коментари Харесай

Гърция си осигури още €6,7 млрд. помощ


Европа даде зелена светлина за нов транш, удовлетворена от промените

Гърция ще получи нов, четвърти транш от помощ от Европа, откакто Еврогрупата - финансовите министри от еврозоната, изрази доволство от хода на промените в страната и осъществяването на третата избавителна стратегия.

19-те финансови министри, под управлението на новия си началник Марио Сентино, утвърдиха в Брюксел отпущането на 6,7 милиарда евро от Европейския избавителен механизъм.

5,7 милиарда евро ще бъдат получени още през втората половина на февруари за покриване на идващи падежи по обслужването на външния дълг на Гърция (3,3 млрд), за настоящи разноски, както и за основаване на финансов буфер, който да разреши на държавното управление да върне страната на международните фондови тържища.

Остатъкът от 1 милиард ще бъде преведен през април, в случай че евроинституциите потвърдят осъществяването на оставащите ограничения, набелязани в избавителната стратегия. Най-важните от тях са намаляването на необслужваните банкови заеми и приключването на приватизацията на държавни активи.

Сентено уточни, че положителното осъществяване на желаните от кредиторите промени ще разреши да стартира техническата работа по намаляването на гръцкия външен дълг, мярка, която се отсрочва неведнъж поради запасите на някогашния финансов министър на Германия Волфганг Шойбле да я поддържа.

“2018 г ще е решаваща за Гърция. Това ще е годината, в която тя ще излезе от дългия интервал на финансово подкрепяне, обвързван с тежки обществени последици за гръцкия народ ”, съобщи финансовият еврокомисар Пиер Московиси.

Той добави, че гръцката стопанска система излиза от този стадий по-силна и по-устойчива и похвали управляващите, че 90% от поисканите структурни промени към този момент са гласувани от гръцкия парламент.

Шефът на Европейския избавителен механизъм Клаус Реглинг акцентира, че е оптимист, че Атина ще може да завърши сполучливо избавителната стратегия през август, както е по проект.

“Гърция реализира забележителен прогрес, в това число по третия обзор, който завърши по-гладко, в сравнение с мнозина чакаха ”, съобщи Реглинг.

Той уточни, че цената на гръцкия дълг устойчиво се намалява и е достигнала равнища, “невиждани отдавна ”.

До момента Гърция е получила 44,2 млрд евро от избавителния фонд на Еврозоната по третата си избавителна стратегия. Размерът на програмата е общо €87 милиарда

Dnes.bg

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР