Европа да създаде ясна дефиниция за големите инфраструктурни проекти и

...
Европа да създаде ясна дефиниция за големите инфраструктурни проекти и
Коментари Харесай

Андрей Новаков предлага да има специален надзор за големите транспортни проекти в ЕС

Европа да сътвори ясна формулировка за огромните инфраструктурни планове и да ги открои от всички останали като вложения с изключително значение и приоритет. Това изиска българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков в Комисията по бюджетен надзор на Европарламента, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В своя отчет за осъществяването на огромните инфраструктурни планове Новаков предлага те да бъдат изведени като обособена категория в разпоредбите, с цел да бъдат обсъждани с преимущество по ускорена процедура и да подлежат на необикновен контрол, тъй че осъществяването им да не зависи от вътрешнополитическите процеси в държавите-членки. Предложението е дефиницията за огромен план да се основава освен на цената на инвестицията, само че на първо място на нейната значителност за районите и хората.

„ Европа обича да се хвали, че работи на точното място в точния миг, само че във връзка с огромните вложения в транспортна инфраструктура това не е напълно правилно “, разяснява Новаков. Големите планове се бавят с години поради административна тежест и правила, които утежняват пагубно реализацията на вложенията, вместо да ги улесняват. Проблемът се отразява директно върху транспортната съгласуваност, а от там върху развиването на районите и живота на хората. Това ще се промени, в случай че Европа сътвори ясна формулировка за огромен план, учредена на цялост от критерии, да вземем за пример размер на инвестицията, значителност за районите и резултат. Само по този начин тези планове могат да бъдат изведени в обособена категория и да бъдат обсъждани предпочитано посредством „ бърза писта “.

В отчета си Андрей Новаков се основава на проучване на Европейската счете палата (ЕСП), съгласно което реализацията на огромните транспортни планове до 2020 година лишава приблизително 15 години, също заради обилни закъснения (в някои случаи до 11 години) по отношение на авансово заложените периоди за осъществяване. Допълнително предизвикателство се оказва и фактът, че заради своите периоди някои от огромните транспортни планове попадат в обсега на няколко програмни интервала и разнообразни грантови схеми, всяка от които изисква ново предложение за план и развой на асортимент. Това води до повтаряне на напъните и повече административна тежест.

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори следващ мандат. През последните пет години той е част от преговорния екип на Европарламентa за годишните бюджети на Европейския съюз. Той е координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване и взе участие в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по превоз и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен надзор (CONT).

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР