Европа беше изправена пред перспективата за радиационно бедствие в четвъртък,

...
Европа беше изправена пред перспективата за радиационно бедствие в четвъртък,
Коментари Харесай

Европа е била на косъм от ядрен удар в четвъртък

Европа беше изправена пред вероятността за радиационно злополучие в четвъртък, когато окупираната от Русия атомна електроцентрала е била изключена от енергийната мрежа на Украйна, съобщи президентът Володомир Зеленски.

Той добави, че единствено с помощта на включването на аварийно електричество централата в Запорожие е могла да работи безвредно.

По-рано пожари повредиха въздушните електропроводи, което докара до отделяне на централата от мрежата. Нараства загрижеността за битката с огнената буря наоколо до комплекса, който е най-голямата нуклеарна централа в Европа.

" Ако дизеловите генератори не се бяха присъединили, в случай че автоматиката и нашият личен състав на централата не бяха реагирали след спирането на електрозахранването, в този момент към този момент щяхме да бъдем принудени да преодоляваме последствията от радиационната повреда ", предизвести президентът Зеленски късно нощес.

Пораженията са породени от пожари, които съгласно държавната нуклеарна организация на Украйна са засегнали електропроводите, свързващи централата в четвъртък, като краткотрайно са отрязали Запорожие от националната мрежа за първи път в историята й.

" В резултат на това двата работещи енергоблока на централата бяха изключени от мрежата ", обявиха от Киев.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) предизвести, че съществуването на " несъмнено самостоятелно електрозахранване от мрежата е от значително значение за гарантиране на нуклеарната сигурност ".

Сателитни фотоси, направени в сряда, демонстрираха, че в непосредствена непосредственост до нуклеарния комплекс гори просторен пожар.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна за вредите съветския обстрел, а във вечерното си послание упрекна Москва, че е сложила Украйна и Европа " на крачка " от нуклеарна злополука.

Но локалният губернатор, назначен от Русия, Евгений Балицки упрекна украинските военни за ударите, като ги упрекна, че вследствие на това са предизвикали спиране на електрозахранването в района.

Би Би Си не съумя да ревизира без значение и изказванията на Киев и Москва.

Равнището на радиация наоколо остава обикновено, макар че нуклеарният комплекс в Запорожие загуби главното си електрозахранване през вчерашния ден, оповестяват локалните управляващи.

Централата " остава обвързвана с 330kV линия от близката топлоелектрическа централа, която може да обезпечи аварийно електричество при нужда ", се споделя в изказване на МААЕ, представено от държавната нуклеарна организация на Украйна.

От там прибавиха, че всичките шест нуклеарни реактора са останали изключени от електрическата мрежа, макар че линията е била възобновена по-късно в четвъртък.

Обикновено атомната електроцентрала доставя една пета от общото количество електрическа енергия в Украйна, тъй че продължаващото й изключване от националната мрежа би представлявало съществено предизвикателство за Украйна.

От началото на март нуклеарният обект е окупиран от съветски военни сили, само че продължава да се обслужва от украински нуклеарни техници.

Кремъл алармира, че ще разреши на интернационалните инспектори да посетят комплекса, само че до момента в който това не се случи, е мъчно да се ревизира какво става на място.

" Почти всеки ден има нов случай в или покрай Запорожската атомна електроцентрала. Не можем да си позволим да губим повече време ", съобщи в изказване генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси, като повтори апела си да оглави интернационална задача в централата през идващите няколко дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР