Еврокомисията започва консултации за обща европейска минимална заплата. Ако достатъчно

...
Еврокомисията започва консултации за обща европейска минимална заплата. Ако достатъчно
Коментари Харесай

Може ли да има обща европейска заплата, когато в Люксембург тя е 2090 евро

Еврокомисията стартира съвещания за обща европейска минимална заплата. Ако задоволително страни членки поддържат концепцията, това може да докара до нов общностен правилник. Данните на Евростат демонстрира големи разлики в размера на минималната заплата.

В България, Латвия, Румъния и Унгария заплатата е под 500 евро. Най-ниска е в България - 312 евро, а в Будапеща служащият взема 484 евро.

10 са страните, където заплатата се движи от 500 до хиляда евро. Хърватия, която последна се причисли, има 545 евро минимална заплата, а в Словения тя към този момент доближава 887 евро.

Заплата над хиляда евро вземат от Испания - 1050 евро, до Люксембург - където минималната месечна ставка на служащия е 2090 евро.

В Европа не може да има идентична минимална работна заплата, разликата в равнището на надн иците е в пъти. Идеята на Европейска комисия е сътвори механизъм за пресмятане на най-ниското заплащане като се взимат поради огромните разлики в равнището на живот.

Възможно е минималната заплата да се пресмята по отношение на междинната. Пример – у нас тя е под 50% от междинната, в доста страни от Съюза тя е над 60%.

„ Смятаме, че въвеждането на такава рамка ще е потребно за доста страни, в които има минимална работна заплата, само че която, съгласно нас, въобще не подсигурява заслужен метод на живот “, счита Никола Шмит, комисар по заетостта и обществените права.

Според Петър Витанов, от Прогресивния алианс на социалисти и демократи, от ден на ден се усилва броят на хората, които получават ниски работни заплати, той е 1/6 от европейските служащи.

„ В България е същото. Ние имаме категория „ работещи небогати “, която за 2 години се е нараснала до 11%. Минималната работа заплата може да се бори тъкмо с този феномен “, разяснява той.

В никакъв случай не се цели въвеждането на единна минимална работна заплата в Европейски Съюз. Европейска комисия доста ясно сподели, че това е нереалистична цел. Много мъчно би се предотвратила трудовата миграция с минималните работни заплати, уточни и Емил Радев, от Европейската национална партия.

Според евродепутатът Илхан Кючук там, където българската стопанска система и стопанската система от Източна Европа е конкурентно способна, се намира метод и принадлежности от страна на европейските институции и на водещите страни, това конкурентно преимущество да бъде отстранено.

Предстоят 6 седмици на съвещания със синдикати и работодатели. В най-хубавия случай, след тях Европейска комисия ще оформи текст, който да предложи за гласоподаване в европарламента. Но крайният резултат остава повече от нерешителен. Идеята за минимална работна заплата в Европа съществува от 1992 година И до момента постоянно се е проваляла.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР