Еврокомисията прикани държавите членки от Шенгенското пространство и асоциираните към

...
Еврокомисията прикани държавите членки от Шенгенското пространство и асоциираните към
Коментари Харесай

Призовават границите на ЕС да бъдат затворени за още един месец

 Еврокомисията прикани страните членки от Шенгенското пространство и асоциираните към Шенген страни да удължат краткотрайното ограничаване на неналожителните пътувания до Европейски Съюз с още 30 дни, до 15 юни.

Макар че някои страни от Европейски Съюз и някои асоциирани към Шенген страни подхващат предварителни стъпки за облекчение на ограниченията за битка с разпространяването на пандемията, ситуацията продължава да бъде несигурно както в Европа, по този начин и по света. Поради това са нужни непрекъснати ограничения по външните граници, с цел да се понижи рискът от разпространяване на заболяването посредством пътувания до Европейски Съюз.

Премахването на рестриктивните мерки за пътешестване следва да се прави поетапно: както се акцентира в Съвместната европейска пътна карта за повдигане на противоепидемичните ограничения, премахването на контрола по вътрешните граници би трябвало да стартира последователно и координирано, преди рестриктивните мерки по външните граници да могат бъдат облекчени по време на втория стадий, осведоми Българска национална телевизия.

Заместник-председателят Маргаритис Схинас, който дава отговор за одобряването на европейския ни метод на живот, съобщи: Общата цел за ограничение на разпространяването на ковид посредством понижаване на общественото другарство се резервира. Въпреки напредъка в доста европейски страни обстановката в международен мащаб е доста нестабилна. Абсолютно налага се всички предприемани дейности да бъдат постепенни, като другите ограничения бъдат отменяни в разнообразни етапи.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон акцентира: Нуждаем се от поетапен и съгласуван метод. Възстановяването на естественото действие на Шенгенското пространство на свободно придвижване е първата ни цел, незабавно щом здравната обстановка го разреши. Ограниченията върху свободното придвижване и контролът по вътрешните граници ще би трябвало последователно да се отстранен, преди да можем да премахнем рестриктивните мерки по външните граници и да осигурим достъп до Европейски Съюз за лица, които не обитават в Европейски Съюз и правят неналожителни пътувания.

Ограничението за пътешестване, както и апелът за удължаването му се отнасят до " територията на ЕС+ ", която включва всички страни членки от Шенгенското пространство (включително България, Кипър, Румъния и Хърватия) и четирите страни, асоциирани към Шенген (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария) — общо 30 страни.

Комисията приканва за дълготраен съгласуван метод към удължаването на ограничаването, защото дейностите по външните граници могат да бъдат ефикасни единствено в случай че всички страни от Европейски Съюз и от Шенгенското пространство ги извършват на всички граници с една и съща последна дата и по идентичен метод.

Комисията ще продължи да спомага на страните членки при използването на ограничаването на неналожителните пътувания до Европейски Съюз, в това число посредством постоянни видеоконферентни срещи с министрите на вътрешните работи. Евентуално удължение на ограничаването за пътешестване след 15 юни 2020 година би трябвало да бъде оценено още веднъж въз основа на развиването на епидемиологичната конюнктура.

На 16 март 2020 година Комисията прикани държавните и държавните ръководители да вкарат краткотрайно ограничаване на неналожителните пътувания до Европейски Съюз за първичен интервал от 30 дни. На 8 април Комисията прикани ограничаването за пътешестване да бъде удължено до 15 май. Оттогава до момента всички страни — членки на Европейски Съюз (с изключение на Ирландия), и всички страни от Шенген, които не членуват в Европейски Съюз, взеха решения на национално ниво за използване и удължение на това ограничаване за пътешестване.

С цел да подкрепи страните членки, Комисията показа на 30 март 2020 година напътствие за използването на краткотрайното ограничаване за пътешестване, за улеснението на репатриранията от целия свят и за третирането на лицата, които са принудени да останат в Европейски Съюз по-дълго от позволеното в резултат на рестриктивните мерки за пътешестване.

Ограничението за пътешестване не се ползва за жителите на Европейски Съюз, за жителите на страните от Шенген, които не членуват в Европейски Съюз, за членовете на техните фамилии и за жителите на трети страни, пребиваващи дълготрайно в Европейски Съюз, когато тези лица се връщат в своите домове.

Освен това, с цел да се ограничи до най-малко въздействието на ограничаването върху действието на обществата ни, страните членки следва да не ползват рестриктивните мерки по отношение на характерни категории пасажери с основни функционалности или потребности от първостепенно значение.

На главен личен състав, като лекари, медицински сестри и здравни служащи, научни служащи и специалисти, които оказват помощ за справяне с ковид, както и на лица, транспортиращи артикули, погранични служащи и сезонни служащи в селското стопанство, следва да продължи да бъде позволено да влизат в Европейски Съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР