Еврокомисията обяви, че е започнала разследване на споразумения за продажба

...
Еврокомисията обяви, че е започнала разследване на споразумения за продажба
Коментари Харесай

Еврокомисията разследва сделки за втечнен газ от Катар

Еврокомисията разгласи, че е почнала следствие на съглашения за продажба на полутечен природен газ от катарската Qatar Petroleum, подписани с европейски компании, нарушават разпоредбите за свободен транспорт на газ в Европейската икономическа зона.

В известие, оповестено на уеб страницата ѝ, комисията изяснява, че задачата е да се откри дали дадени покупко-продажби са лимитирали отчасти или изцяло преноса на газ в ЕИЗ. " Такива клаузи може да навредят на конкуренцията и да лиши консуматори от изгодите на един интегриран европейски енергиен пазар, " сподели в изказване еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Държавната Qatar Petroleum, третата в света компания по мярка на запасите от петрол и газ, е най-големият експортьор на полутечен природен газ в света, а и в Европа - единствено на Стария континент покрива към 40% от вноса. Разследването ще се занимава с дълготрайните съглашения - за 20-25 година - за доставка на полутечен газ и ще би трябвало да откри дали съдържат клаузи с териториални ограничавания (на процедура става въпрос за продажба на газ през граница).

" В частност избрани клаузи, които се съдържат в тези съглашения, наподобява директно или непряко лимитират свободата на вносителите от ЕИЗ да продават полутечен газ до други дестинации в границите на ЕИЗ, " продължава комисията. " Например някои клаузи попречват отклоняването на товари до други дестинации или лимитират териториите, в които може да се случи отклонението или размерите, които могат да бъдат отклонени. "

Като резултат, продължава известието, клаузите може да постановат непозволени ограничавания. Ако се потвърди, че тези практики съществуват, те са нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз, в частност тези за съглашения с неконкурентни клаузи (чл. 101 от контракта за ЕС) и за корист с господстващо пазарно състояние (чл. 102 от контракта и член 53 и/или 54 от Споразумението за Европейската икономическа зона).

Комисията също по този начин прави паралел със случая на съветския енергиен колос " Газпром ", при който следствието беше за териториални ограничавания по член 102 и който приключи със съглашение в края на май. Резултатът бе насила за отвод от господващото състояние в Централна и Източна Европа и обвързване за " Газпром " да поеме задължения, които ще разрешат свободния транспорт на газ на конкурентни цени в района.

В случая с " Газпром " обаче нарушаването на разпоредбите за свободен транспорт и злоупотребата с господстващо пазарно състояние бяха единствено две от практиките, които компанията се задължи да приключи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР