Еврокомисията обяви, че е започнала антимонополно разследване на доставките на

...
Еврокомисията обяви, че е започнала антимонополно разследване на доставките на
Коментари Харесай

Брюксел разследва Катар за злоупотреби при газовите доставки в ЕС

Еврокомисията разгласи, че е почнала антимонополно следствие на доставките на полутечен природен газ в Европа от катарската компания " Катар Петролеум ".

Проверката е дали се нарушават европейските правила на конкуренцията и свободните газови потоци в Европа от споразуменията на компанията с европейски вносители, показва се в известията на Брюксел.

" Енергията би трябвало свободно да се доставя в Европейски Съюз без значение от къде. Ние започнахме следствие, с цел да установим дали има проблематични клаузи в договорите за доставка на газ от " Катар Петролеум ", които биха основали териториални ограничавания (за препродажба на газа в ЕС). Такива клаузи биха могли да увредят конкуренцията и да попречат на потребителите да получат оптималната полза от единния европейски пазар ", уточни еврокомисаря само че конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя акцентира, че почналото следствие не е се явява удостоверение за вино от страна на компанията. В материалите по случая обаче се показва, че ще се търсят данни за картелно съглашение сред разнообразни компании и признаци за корист с господстващо състояние на пазара.

" На " Катар Петролеум " се падат 40 % от целия импорт на полутечен газ в Европа, а в обособени страни делът на тези доставки е още по-голям ", отбелязва Еврокомиисята.

Ако обвиняванията срещи Катар петролиъм бъдат потвърдени, то това ще е нарушаване на антимонополните закони в Европейски Съюз, защото рестриктивните мерки могат да доведат до сегментиране на вътрешния газов пазар в Европа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР