Еврокомисията е изпратила на 10 май писмо до румънските управници,

...
Еврокомисията е изпратила на 10 май писмо до румънските управници,
Коментари Харесай

ЕК предупреждава Румъния, че може да стане като Полша

Еврокомисията е изпратила на 10 май писмо до румънските управници, заяви през днешния ден представителят на Европейска комисия Маргаритис Схинас. В него комисията предизвестява, че може да предприеме по отношение на Букурещ ограничения, които да доведат даже до отнемането на право на глас в Европейски Съюз. Подобни процедура имаше и против Полша.

То е на първия зам.-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс и е адресирано до президента, премиера и ръководителите на двете камари на Народното събрание.

В писмото са изразени терзанията на Брюксел по отношение на върховенството на закона в Румъния. По-специално става дума за интервенция в независимостта на правосъдната система и ефикасната битка с корупцията, в това число отбраната на финансовите ползи на Европейски Съюз. Особено безпокойствие будят направените напълно скоро промени в Наказателния кодекс, водещи до де факто безотговорност за осъществени закононарушения.

„ Евентуално приемане на законодателство, което да разрешава изключителни обжалвания, ще утежни още повече обстановката с върховенството на закона “, посочи Схинас.

Писмото е съгласно решението на Колегиума на комисарите от април, напомни представителят.

„ Ако не бъдат осъществени нужните усъвършенствания и бъдат подхванати по-нататъшни негативни стъпки като обявяване на последните промени в Наказателен кодекс, Комисията ще задейства неотложно рамката на върховенството на закона и ще прекрати Механизма за съдействие и инспекция (МСП). Тя също по този начин си резервира пълномощията като поръчител на договорите и няма да се поколебае да задейства процедурите за нарушаване в случаите, когато това е належащо “, увери Маргаритис Схинас.

И добави, че Европейска комисия остава ангажирана с желанието да помогне на румънските управници да намерят решение на казуса.

Комисията желае да работи за по-силна Румъния в Европейски Съюз. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР