Еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон предупреди, че Еврокомисията ще

...
Еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон предупреди, че Еврокомисията ще
Коментари Харесай

Как Европейската комисия ще бори бежанската криза?

Еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон предизвести, че Еврокомисията ще предложи нови правила за бежанците и мигрантите, които да заместят Дъблинската регулация и " от които никой няма да е удовлетворен ". Предложението би трябвало да е готово в края на месеца и съгласно еврокомисаря то е единственият метод европейската институцията да се намеси съответно след години липса на съответни дейности след бежанската рецесия през 2015 г. Пред Йохансон акцентира, че очевидно " доброволната взаимност не е задоволителна, би трябвало да има наложителен механизъм за взаимност ".

Според нея е напълно очевидно, че не всички страни имат еднакво отношение към миграцията, само че има вяра, че " е допустимо да се реализира съглашение и да има обща политика, даже в случай че възгледите са разнообразни ". Ключовият въпрос, който раздели страните членки, е дали и до каква степен бежанците би трябвало да бъдат премествани от страни, наранени по-сериозно от рецесията, в страни, чиито стопански системи са по-стабилни. 

Реформа на системата за леговище е ахилесовата пета Европейския съюз, особено след пожара в гръцкия лагер " Мория " на остров Лесбос. Той бе погубен, въпреки че първичните проекти при основаването му през 2015 година бяха да бъде главен детайл от миграционната политика на Съюза. Именно " Мория " прикова вниманието освен на Организация на обединените нации, само че и на голям брой неправителствени организации, които остро осъдиха мизерните условия там. Те години наред алармираха, че хора, измежду които и деца със съществени душевен проблеми, живеят в нечовешки условия. Оказва се, че лагерът е издигнат за 3 хиляди евро, а Гърция е получила от Съюза цели 2,6 млрд. евро за справяне с миграционната рецесия. А в това време проблемите се задълбочаваха, защото доста от идващите в Гърция и Италия бежанци се опитваха да стигат до страни като Швеция, Дания и Германия, а не до България или Румъния. Йохансон е безапелационна, че пожарът " не е резултат от политиката на Европейски Съюз, а резултат от липса на европейска политика за миграция и леговище "  и добави: " Няма да имаме повече Мория! ".

Йохансон изясни, че нейното предложение ще се концентрира върху работата с трети страни, произхода на миграцията и по-доброто й ръководство, изключително в директните страни. Но то няма да включва пренасяне на центрове за приемане отвън Европа – концепция, която беше известна измежду държавните управления на Европейски Съюз преди няколко години. Еврокомисарят акцентира, че е главно право на бежанците да аплайват за леговище, когато са на територията на страна – членка на Съюза. 

 
Исабел Алиенде: " Въпросът е един – какъв свят желаеме? "

 
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР