Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че сделката е силен

...
Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че сделката е силен
Коментари Харесай

ЕС и Япония договориха най-голямата сделка за свободна търговия

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом съобщи, че договорката е мощен сигнал към тези, които пазят протекционизма по света.

Още по тематиката
Брюксел разгласи " най-важното двустранно комерсиално съглашение, сключвано в миналото "
от Дневник,6 юли 2017
Япония и Европейски Съюз ще одобрят съглашение за свободна търговия
от Дневник,6 юли 2017 - €80 милиарда е износът на Европейски Съюз към Япония годишно; €58 милиарда от тях са артикули.
- 600 000 работни места в Европейски Съюз са свързани с износа за Япония.
- 500 000 души в Европейски Съюз работят единствено за японски компании.
Европейският съюз и Япония приключиха договарянията по съглашението за свободна търговия, оповестиха двете страни в петък.

Основите на най-голямата сходна договорка в света бяха признати през юли, а на 8 декември договарящите приключиха правния текст. С него ще се отворят за търговия стопанските системи на 29 страни, създавайки голяма икономическа зона с 600-милионно население, произвеждащо почти 30% от международния Брутният вътрешен продукт.

" Япония и Европейски Съюз ще се заловен за ръце и ще изградят свободна, почтена, учредена на разпоредбите икономическа зона, която ще бъде модел за стопански ред в интернационалната общественост през ХХI век ", съобщи японският министър председател Шиндзо Абе. По думите му за Европейски Съюз и Япония стартира " нова епоха ".

" Това е най-голямото комерсиално съглашение, което в миналото сме договаряли за Европейски Съюз ", сподели еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. " То изпраща мощен сигнал в отбрана на отворената търговия, учредена на свободни правила ", добави еврокомисарят.

На притесняващите се от свободната търговия с една от най-големите стопанска система в света от еврокомисията показват резултата от сходно съглашение с Южна Корея. За миналите 5 години износът към тази азиатска страна се е нараснал с 55% и са спестени мита за 2.8 милиарда евро. Отговорът на терзанията, че ще бъде залят европейският пазар с южнокорейски коли, е, че вносът се е нараснал от 2011 година насам с 53%, само че европейският експорт е скочил 206%.

Какво се трансформира
Премахват се мита, които костваха на европейските експортьори над 1 милиарда евро годишно.

Откриват се благоприятни условия за експорт от Европейски Съюз в браншове като фармацевтика, здравно съоръжение, фуражи, коли, транспортна техника.Споразумението, включващо 28-членния блок и третата по величина стопанска система в света, ще отстрани 10% мито върху японските коли и 3% мито за автомобилни елементи.

За Европейски Съюз договорката значи отпадане на японските мита от към 30% за европейските сирена и 15% за виновността, позволение за увеличение на износа на говеждо и свинско месо, както и достъп до огромни обществени търгове в Япония.

Износът на модифицирани храни (месни и млечни) за 127-милионния японски пазар може да се усили до 180%, което са спомагателни 10 милиарда евро.

През първите пет месеца договарящите работеха по стабилизирането на митата в региона на услугите, регулаторното съдействие и средствата за отбрана на храните и напитките.

Европейският експорт на химикали може да нарасне с 4-22%, а това са спомагателни сред 700 млн. и 3 милиарда евро.

Вносните японски артикули би трябвало да дават отговор - както и до момента - на стандартите на Европейски Съюз, които ще се дефинират от европейските институции. Съхранява се и правото на Европейски Съюз да контролира в съдействие с японската страна слагането на високи условия към продуктите и сигурността на храните.

За отбраната на дребните и междинните предприятия ще има обособена глава в съглашението, тъй като те са изключително мощно наранени от него - към 78% от общо 74 000 европейски компании експортьори са точно такива.

Какво още не е уредено

Дискусиите ще продължат по противоречивия въпрос за отбрана на вложенията. Япония не искаше да одобри капиталовата правосъдна уредба на Европейски Съюз. " Този въпрос се нуждае от спомагателна полемика при започване на идната година, само че останалата част от съглашението е тук ", акцентира Малмстрьом, като изясни, че този детайл от договорката може да бъде прибавен на по-късен стадий.

Европейски Съюз желае Япония да признае 205 продукта с географски генезис, което значи, че на японския пазар няма да се позволяват артикули със същото име, идващи от други места по света.

Преговорите по оставащите механически въпроси не престават с желание да приключат до края на 2017 година След това еврокомисията ще се заеме с превеждането на контракта на всички езици на Европейски Съюз, ще ревизира дали той не опонира на закони и регулации в съюза и ще го показа за утвърждение от страните членки и Европейския парламент.

Европейски Съюз се надява да подписа съглашения за свободна търговия с Мексико и Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР