Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че предстои

...
Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че предстои
Коментари Харесай

Вера Йоурова: Предстои решение за прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка за България

Еврокомисарят за прозрачността и полезностите Вера Йоурова съобщи, че следва Съветът да вземе окончателното решение да бъде преустановен механизмът за съдействие и инспекция за България.

Тя приказва пред Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред в Европейския парламент.

Относно Механизма за съдействие и инспекция (МСП), така наречен мониторинг над България и Румъния, въведен при присъединението им към Европейски Съюз, Йоурова уточни, че в отчета си от 2017 година Европейска комисия е приела цялостна оценка на 10-е години прогрес в двете страни.

На тази основа отчетът дава ясна рекомендация за привършване на механизма за България въз основа на наколко основни рекомендации.

Що се отнася до възможното привършване на МСП от началото на 2020 година се водят контакти с България по бъдещия Механизъм за господство на закона. Обхватът му ще бъде по-широк от МСП, защото ще включва освен правосъдната промяна и битката против корупцията, само че и тематики като медийната независимост и плурализма, както и институционалните възпиращи и проверяващи механизми.

"Тъй като към момента следва Съветът на Европейски Съюз да вземе дефинитивно решение за преустановяване на МСП за България, би било прибързано да ви дам съответна дата към този миг. Трябва да се вземат поради събитията в България, които не би трябвало да доведат до обратимост на трендовете, обрисувани в документа от 2017 година Усилията ни в този момент са ориентирани към новия механизъм за върховенството на закона, по който Европейска комисия прави оценка както България, по този начин и всички останали членки на Европейски Съюз ", уточни Вера Йоурова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР