Еврокомисарят за индустрията Тиери Бретон предупреди Унгария да спре прилагането

...
Еврокомисарят за индустрията Тиери Бретон предупреди Унгария да спре прилагането
Коментари Харесай

Предупредиха Унгария да отмени по-високите цени на горивата за чужденци

Еврокомисарят за промишлеността Тиери Бретон предизвести Унгария да спре използването на дискриминационни цени на горивата против транспортни средства с непознати регистрационни номера и заплаши със правосъдна процедура против страната, съгласно писмо на Европейската комисия, забелязано от Ройтерс, съобщи news.bg.

Този ход бележи още едно поле на различия сред Европейската комисия и Унгария. Напрежението сред Брюксел и унгарския министър председател Виктор Орбан набъбна през последните месеци, в това число поради блокирането от страна на Будапеща на нови наказания против Русия.

По-рано тази година Унгария сподели, че камиони с тегло над 7,5 тона и камиони с непознати регистрационни номера с тегло над 3,5 тона няма да дават отговор на изискванията за субсидирано гориво от 480 форинта (1,31 долара) за литър, а ще би трябвало да го заплащат по пазарни цени.

Бретон посочи, че това значи, че транспортните средства с регистрационни номера от други страни от Европейски Съюз ще би трябвало да заплащат 50-60% повече за гориво спрямо транспортните средства с маджарски регистрационни номера, което съставлява непряка дискриминация и опонира на разпоредбите на Европейски Съюз.

" Моля Ви да ни предоставите своя отговор във връзка с обосновката и периода на годност на тези ограничения, които биха могли да съставляват нарушавания на правото на Европейски Съюз ", написа Бретон в писмо до унгарския министър на технологиите.

" Моля Ви също да спрете използването на ограниченията, до момента в който не се обезпечи сходството им с правото на Европейски Съюз ", написа той.

Бретон сподели, че Европейската комисия си резервира правото да стартира незабавни процедури за нарушаване, което в последна сметка може да докара до правосъден иск против Унгария и вероятни санкции.

Унгария съобщи, че мярката е провокирана от горивен туризъм и увеличение на директния трафик, което докара до увеличение на разноските за дотации върху горивата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР