Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отхвърли искането на Австрия

...
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отхвърли искането на Австрия
Коментари Харесай

ЕК против финансирането на граничната ограда у нас. Нямала бюджет

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отхвърли настояването на Австрия за финансиране на спомагателното създаване на оградата по българо-турската граница.

„ Няма пари в бюджета на Европейски Съюз за това. Така че в случай че харчим пари за огради, няма да има пари за други неща “, съобщи тя преди началото на неофициалния Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “ в Стокхолм.

След срещата Йохансон бе запитана дали Европейска комисия е подготвена да промени позицията си срещу финансирането, в случай че множеството страни членки трансформират актуалните си цели по въпроса за миграцията.

„ Ситуацията е следната. Комисията предложи бюджет за интервала 2021-2027 година Когато се обърнахме към Съвета (страните членки на Европейски Съюз – б.р.), той доста оряза моите фондове – тези за защита на границата и миграцията. Разбира се, би трябвало да работя с бюджета, който имам. И предаваме това на страните членки. Много е елементарно да се каже, че имаме потребност от пари за още и още неща. Аз имам бюджета, който ми осигуриха Съветът и Европейският парламент. И това значи, че има доста стеснен обсег за прибавяне на нови неща, в случай че не сте подготвени да спрете други неща, за които парите са били в началото предопределени “, отговори комисарят.

Тя добави, че всяка страна членка има задължението да охранява външните граници. И те са тези, които ще решат по какъв начин най-добре да го създадат. Това би трябвало да бъде в сходство с европейското законодателство и главните права.

Комисията в никакъв случай не финансира всичко, безапелационна бе Илва Йохансон.

„ Това от време на време са мокрите сънища, че можете да получите от Европейска комисия пари за всичко. Но този случай не е подобен. Така че дадохме приоритет на финансирането на някои други неща по външните граници, от които имаме потребност “, заключи тя.

При визитата си у нас при започване на седмицата австрийският канцлер Карл Нехамер съобщи, че страната му ще поддържа пред Европейска комисия желаните от България 2 милиарда евро за укрепване на защитата на границата с Турция.

Темата в първия ден на Съвета, призован от шведското председателство, бе нуждата от увеличение и ускорение на връщането на мигрантите.

Това би трябвало да става в съдействие с трети страни, изясни шведският министър на миграцията Мария Малмер Стенергард. Липсата на такова е измежду основните аргументи за дребния брой връщания. Европейски Съюз би трябвало да употребява всички вероятни принадлежности за отговор в случаи, когато трети страни не сътрудничат за реадмисия. Един от тях е член 25 (а) от Визовия кодекс на Европейски Съюз. Съгласно този механизъм Комисията би трябвало постоянно да прави оценка нивото на съдействието на трети страни в реадмисията и да предава отчета на Съвета. Страните членки приканват Европейска комисия при липса на мечтани резултати да предлага визови ограничавания за третите страни. (Според въпросния член при непрекъснати и основни проблеми в тази сфера се прибягва до изключителна мярка – издаване на виза с лимитирана териториална годност, т.е. тя важи единствено в издалата я страна – б.р.).

Сред тематиките на Съвета бе и битката с трансграничната престъпност. Шведският правосъден министър Гунар Стрьомер цитира Европол, съгласно която опасността от това събитие за жителите на Европейски Съюз в никакъв случай не е била толкоз сериозна, колкото е през днешния ден. 

Един от инструментите за битката е възстановяване на опциите за възобновяване на активи и за заледяване и конфискация на приходите от незаконна активност. Сред най-големите облаги са тези от продажбата на опиати.

Сред целите на шведското председателство е и фокусът върху правните, политическите последствия и последствията за сигурността от противозаконното съветско навлизане в Украйна. То сложи на дневен ред въпроса за противозаконния трафик на хора и оръжия. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР