Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и няколко от групите

...
Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и няколко от групите
Коментари Харесай

Европарламентът отново подкрепи България и Румъния за Шенген

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и няколко от групите в Европейския парламент приканиха още веднъж нощес за приемането на България и Румъния в Шенген. Евродепутатите разискаха отчет за положението на пространството без гранични инспекции, в който също е насочен този апел.

България и Румъния ще създадат Шенген по-сигурен, съобщи Аврамопулос. Призоваваме Съветът на Европейски Съюз да утвърди приемането на двете страни, добави той.

Трябва да понесем споделена отговорност за ръководството на външните граници и да повишим доверието сред страните от Европейски Съюз. Шенген в последните три години бе изправен пред най-големите провокации от своето основаване. Възобновените инспекции по вътрешните граници не би трябвало да се трансформират в непрекъснати, те са изключителна мярка, финален излаз, преимущество би трябвало да имат полицейските инспекции, уточни еврокомисарят. Той прикани допустимо най-бързо изключителните ограничения да отпаднат и означи, че до 2027 година Европейска комисия планува трикратно нарастване на бюджета за защита на външните граници на Европейски Съюз.

Групата на Европейската национална партия поддържа България и Румъния и уточни, че възобновяване на границите е знак за накърнено доверие, обвързвано и с минусите в политиката за даването на леговище.

Социалистите и демократите разясниха, че възобновяване на граничните инспекции е в несъгласие с духа на свободата на придвижване и от време на време - с разпоредбите в Европейски Съюз. Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) обявиха, че Шенген е уязвил доверието на жителите и е довел до увеличение на престъпността и тероризма. Според ЕКР е належащо външните граници на Европейски Съюз да бъдат укрепени и непристъпни.

Крайно време е България и Румъния да се причислят към Шенген, съобщи групата АЛДЕ. Временните ограничения стартират да наподобяват на непрекъснати, граничните инспекции пречат на стопанската система и благоденствието на жителите, от дълго време трябваше да отпаднат, прибавиха либералите.

Шенген е от изгода за жителите и бизнеса, уточни групата "Зелени ". След миграционните потоци през днешния ден нещата са разнообразни, става дума повече за усещане за опасност, в сравнение с за същинска терористична заплаха. Терористите са родени в Европейски Съюз, прибавиха от тази група.

В разисквания отчет се показва, че Европейски Съюз е похарчил към 20 милиарда евро за възобновяване на граничните инспекции, като към тази сума всяка година се прибавят нови два милиарда евро. Допълва се, че европейските страни са построили над 1200 километра стени на стойност най-малко половин милиард евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР