Еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархеи ще бъде на

...
Еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархеи ще бъде на
Коментари Харесай

Еврокомисарят за разширяването обсъжда у нас евроинтеграцията на Западните Балкани

Еврокомисарят по въпросите на разширението Оливер Вархеи ще бъде на посещаване в България. В София той ще взе участие във конгрес на тематика „Европейският съюз среща Балканите“. В рамките на визитата си у нас Вархеи ще се срещне с президента Румен Радев, с премиера Кирил Петков и с министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Очаква се еврокомисарят да разиска с управляващите в София европейската вероятност на страните от Западните Балкани. Това беше водеща тематика и при визитата му в София в края на март. 

В изявление за Нова телевизия министър председателят Кирил Петков към този момент отхвърли да е контрактувано България да вдигне ветото за начало на договаряния за еврочленство на Скопие до юни месец:

„ Всичките тези опорки – Кирил Петков желае нещо независимо. Не, нищо няма да се направи без да има гласоподаване в Народното събрание и необятен публичен спор, само че дебатът би трябвало да е същински. Дългосрочната тактика на България наложително би трябвало да бъде Република Северна Македония да е част от Европейски Съюз. Другото нещо, което е значимо за нас, са правата на българите в Македония “.

В края на март на среща с Оливер Вархеи в София президентът Румен Радев съобщи, че единствено действителен прогрес в разговора с България и осъществяването на Копенхагенските критерии за участие в Европейския съюз могат да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

София чака съответни стъпки от Скопие при даването на конституционни гаранции за действителното съблюдаване на правата на македонските българи, прекратяване на езика на омразата към България и българите, както и запазване на българското културно и историческо завещание на територията на Република Северна Македония. 

„Крайно време е антибългарската идеология, която се вихри в Република Северна Македония (РСМ) и очевидно умишлено трови нашите връзки и умишлено подрива пътя на РСМ към Европейски Съюз, да остане в предишното “, съобщи президентът Румен Радев преди дни откакто президентът и министър председателят на Република Северна Македония се изрекоха отрицателно за откриването на български културен център в Битоля на името на Иван Михайлов.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР