Еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу, която е на почивка

...
Еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу, която е на почивка
Коментари Харесай

Еврокомисар на почивка в Банско приветства решението за Пирин

Еврокомисарят по районното развиване Корина Крецу, която е на отмора в Банско сега, е приветствала решението на кабинета за Пирин на ексклузивен брифинг в града в четвъртък часове откакто кабинетът утвърди измененията в проекта за ръководство на националния парк, залагащ сечи и ново строителство в огромна повърхност от него.

В същото време в публично писмо на различен представител на Европейската комисия, от Брюксел декларират, че сходни промени в проект за ръководство на предпазени зони от Натура 2000, каквато е и Пирин, изискват задаължително подлагане на екологична оценка. Именно за екологична оценка на измененията в проекта упорстват природозащитните организации, които довечера излязоха на импровизиран митинг против гласувното решение на кабинета - вторият за деня.

На брифинга в Банско през днешния ден са взели участие и министърът на туризма Николина Ангелкова, както и кметът на града Георги Икономов, които са се изказали единомислещо " за " гласуваните ремонти в проекта на националния парк с идентични претекстове.

Еврокомисар: Решението е коледен подарък

" Смятам, че днешното решение на държавното управление може да се смята като един коледен подарък и за Банско, и за района и за България като цяло и за Източна Европа, едно положително районно развиване ", декларира Крецу, представена от БиТиВи.

По думите й, представени от пресцентъра на Министерство на туризма, днешното решение ще разреши на Банско да се развие. " А за мен като отраслов еврокомисар е значимо районите да се развиват ", добавя тя. Според нея е от извънредно значение да има баланс сред развиване и съблюдаване на екологичните правила, както и да се резервира природата на Банско, с която градът е прочут.

Ангелкова: Така Банско ще стане целогодишна дестинация

Днешното решение на Министерски съвет ще подкрепи Банско да се трансформира в целогодишна туристическа дестинация, е декларирал и министърът на туризма Николина Ангелкова. " Тази опция е обвързвана и с една от главните цели в работата на Министерството на туризма - България да е туристическа дестинация за четири сезона ". Ангелкова е повторила и тезата, че построяването на втори кабинков въжен превоз ще даде опция за по-екологичен превоз до планината през цялата година. В момента обаче няма импортирано капиталово желание за създаване на втори въжен превоз над града.

Според минстъра точно новоприетите правила и режими в проекта ще разрешат подаване на капиталово намерениею. " Всяко бъдещо искане за създаване на втори кабинков въжен превоз или съпътстваща инфраструктура, следва да премине всички процедури, като Оценка на въздействието върху околната среда, " повтори тя тезата на всички отраслови министри, на вице-премиера и на министър-председателя.

Кметът на Банско: Няма да се отреже нито едно дърво повече от нужното

" Решението касае Банско, само че има отношение и към ски туризма, а зад него стоят и всички кметове от област Благоевград, " е коментирал кметът Георги Икономов, който също е повторил, че всяко капиталово желание ще минава през всички нужни екологични оценки и ще бъде обезпечено спазването на законодателството. Той е безапелационен, че няма да се отреже нито едно дърво повече от нужното.

Еврокомисар Корина Крецу

е приключила кибернетика през 1989 година, само че за малко работи като публицист, преди да се причисли през 1992 година към службата на представителя на президента социалист Йон Илиеску. След края на мандата му през 1996 година тя става член на румънския парламент от Социалдемократическата партия на Румъния (бившите комунисти).

Между 2000 и 2004 година тя още веднъж е в екипа на Илиеску за втория му мандат, само че към този момент като консултант на президента, говорителка на президента и управлявал на департамента за обществени връзки.

През 2004 година Крецу става сенатор и член на комисията за външна политика, а три години по-късно - представител (след приемането на Румъния в Европейски Съюз на 1 януари 2007 година - евродепутат) на страната си в Европейския парламент. Там тя е непрестанно в групата " Прогресивен алианс на социалистите и демократите " до избирането ѝ за еврокомисар по районното развиване през 2014 година Тогава се твърди, че тя е любимка на Жан-Клод Юнкер, въпреки в страната ѝ медиите да слагат под въпрос икономическите ѝ знания, измерващи се в 3 години работа във фабрика, откакто е приключила гимназия.

През 2013 година става зам.-председател на ръководещите през днешния ден румънски социалдемократи (PSD). След коледните празници те продължиха с прокарването през двете камари на Народното събрание в Букурещ на скандални ремонти в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, които може да понижат наказванията за корупция и изцяло да отстранен глобите за някои от сходни нарушавания и закононарушения.

Едно от тях, да вземем за пример, е да не се счита за корист със служебно състояние случай, в който става дума за по-малко от 200 000 евро, а наказателни ограничения да се подхващат, единствено в случай че са породени " обилни " вреди. Друго планува наказаните на до 3 години затвор, тези над 60-годишна възраст и съществено болните да излежават наказването си вкъщи.

Предложенията провокираха най-масовите митинги от 20 години насам и рецензии от няколко европейски страни, Европейската комисия, Съединени американски щати, президента, прокурори и съдии в страната.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (41)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР