Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви на пресконференция след срещата

...
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви на пресконференция след срещата
Коментари Харесай

Хан: Отлагането на решението за разширяване заплашва авторитета на ЕС

Еврокомисарят по разширението Йоханес Хан съобщи на конференция след срещата на министрите на Европейски Съюз, на която решението за започване на договаряния със Северна Македония и Албания беше отсрочено още веднъж, че груповият престиж на Съюза е под въпрос.
„ За страдание, дребна част от държавите-членки не можаха да поддържат ясното предложение на Европейската комисия за започване на договаряния със Северна Македония и Албания. Европейска комисия твърдо има вяра, че Европейски Съюз би трябвало да възнагради тези, които са изпълнили условията, сложени от самия Съвет предходната година, нашата групова надеждност е сложена под въпрос, както и нашето въздействие и подтик “, сподели Хан на конференцията, съобщи БГНЕС.
Министрите на страните-членки взеха решение през днешния ден да отсрочат решението за започване на договаряния със Северна Македония и Албания и дадоха обещание да се върнат към въпроса до октомври тази година.
Официално главната причина за това е „ лимитираното време “, с което разполага немския парламент, който има задължението да утвърждава решенията за разширение. Но мнозина смятат, че това е липса на политическа воля, защото беше известно, че тази полемика ще бъде в края на юни, а остава още една седмица на Народното събрание до края на юни.
Франция остава една от страните с най-големи запаси към разширението.
На днешната сесия Париж съобщи, че " към момента са нужни задълбочени полемики " и продължава да упорства, че вътрешните промени на Съюза би трябвало да се проведат преди каквито и да било решения за разширение. Становище, с което комисар Хан не е склонен. Той сподели през днешния ден на френския държавен секретар по европейските въпроси, че двата процеса могат да вървят ръка за ръка.
Въпреки забавянето, всички държави-членки приветстваха горещо Договора от Преспа през днешния ден, сподели Хан и изрази убеденост, че през октомври ще бъде взето позитивно решение.
„ Аз деликатно изслушах нашите държави-членки и те обявиха, че правят оценка високо Северна Македония, тъй че съм сигурен, че през октомври ще има зелена светлина “, сподели Хан, отговаряйки на въпроса какви гаранции ще получат Комисията и страните кандидатки, че през октомври няма да бъде отсрочено още веднъж решението.
Той също по този начин счита, че би трябвало да се покаже схващане за вътрешните демократични и институционални процеси на държавите-членки на Европейски Съюз, като да вземем за пример Германия, като загатна процедурата в Бундестага.
Европейската комисия и румънското председателство подчертаха, че е значимо Договора от Преспа да бъде включен в заключенията на раздела за Северна Македония.
Споменаването на Договора от Преспа в заключенията е значимо за държавите-членки и за европейските институции, значително поради разговора сред Белград и Прищина, защото мнозина се притесняват, че отсъствието на осезаема премия за Северна Македония по Преспанския контракт може да окаже неприятно въздействие върху сръбско-косовския развой.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР