Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова държавите членки на ЕС

...
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова държавите членки на ЕС
Коментари Харесай

Хан: Преговори с Македония възможно най-скоро

Еврокомисарят по разширението Йоханес Хан прикани страните членки на Европейски Съюз да стартират допустимо най-скоро договаряния за присъединение със Северна Македония, оповестява БГНЕС. Преди началото на Съвета по външни работи на Европейски Съюз в Люксембург Хан посочи, че страните членки към момента договарят по тази тематика.

„ Мога единствено да повторя, че договарянията би трябвало да стартират допустимо най-скоро, тъй като това, което те направиха, не е единствено сигнал за Северна Македония, само че и за целия район. Една страна е вложила неимоверно доста средства в своята европейска вероятност, водачите са посочили храброст и водачество и в случай че не я възнаградим, губим отговорност и доверие, както и въздействие, всичко, което инвестирахме през последните години, е в заплаха, в случай че не се придържаме към обещанията си ”, предизвести Хан. Според него неопределянето на дата за договаряния в най-кратък период за Северна Македония може да повлияе на разговора сред Сърбия и Косово. „ Ако още веднъж стартираме договаряния със Сърбия и Косово, те би трябвало да видят, че вложението в намирането на политически компромис е възнаграждаващо, в противоположен случай няма да имат мотивация. Мисля, че би трябвало хората да схванат какъв брой е значимо да се даде сигнал на една страна, което е в полза на целия район “, сподели Йоханес Хан. Засега планът на заключенията на Европейски Съюз за дата за договаряния за Албания и Македония се планува през септември 2019 година, само че това не е задоволително съгласно Хан. „ Не ми харесва думата компромис в този подтекст, това е нещо, което би трябвало да приема. Моето предложение беше, че когато една страна извършва, и ние би трябвало да действаме, тъй че всяко закъснение носи риск, а аз не желая да имам риск там, където е излишно ”, добави комисар Хан.

Той разяснява и съпротивата на Франция и Холандия против започването на договаряния със Скопие и Тирана, като ги прикани да имат поради цялостното районно състояние.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР