Еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан днес

...
Еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан днес
Коментари Харесай

ЕК излезе с мерки срещу блокиране на преговорите за членство на Западните Балкани

Еврокомисарят по разширението и политиката на добросъседство Йоханес Хан през днешния ден изиска от страните-членки на Европейски Съюз да не блокират процесите на договаряния на страните-кандидатки за участие в съюза от Западните Балкани.

Той акцентира, че Европейската комисия в своята тактика за разширение е предложила да се вмъкне наредба, съгласно която държавите-членки на Европейски Съюз да не могат да постановат несъгласие и да блокират договаряния на страните от Западните Балкани.

„ Често се сблъскваме една или две членки на Европейски Съюз да имат разнообразни отзиви по някои въпроси и е належащо време те да бъдат уверени и да се реализира съглашение за това, за което към този момент са се договорили 26 или 27 страни “, сподели Хан.

Загребският вестник " Вечерни лист " разгласи през вчерашния ден, че Европейската комисия се приготвя през есента да предложи нова система за взимане на решения по отношение на договарянията за участие в Европейски Съюз, като към този момент няма да е належащо единомислещо решение на всички държави-членки, а единствено квалифицирано болшинство.

Според " Вечерни лист ", такова предложение се дължи на досегашните неприятни събития в договарянията, както в тази ситуация с Хърватия, която се опита, само че не съумя да блокира договарянията на Сърбия по член 23 от законодателството.

Вестникът показва, че с предлагането на Европейска комисия ще се утвърдят тематики от външната политика и защитата, както и по отношение на разширението, за които решенията повече няма да се вземат с консенсус, а с квалифицирано болшинство, като " поддръжка от минимум 55 на 100 от държавите-членки, в които живеят минимум 65 % от жителите на Европейски Съюз ".

Въпреки това, при окончателното решение за приемане на нов член в Европейски Съюз ще бъде нужен консенсус, което значи, че всяка държава-членка ще има опция за налагане на несъгласие, прибавя " Вечерни лист ". /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР