Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова изрази днес очакването решението за

...
Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова изрази днес очакването решението за
Коментари Харесай

Брюксел очаква решението за край на наблюдението над България до края на годината

Еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова изрази през днешния ден упованието решението за преустановяване на наблюдението над България по механизма за съдействие и инспекция да бъде взето до края на годината. Европейската комисия през вчерашния ден изрази подготвеност за преустановяване на наблюдението и откри съгласувателната процедура със Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент.

Оценяваме ситуацията в България обективно и отчитаме приемлив прогрес, сподели Йоурова, представена от Българска телеграфна агенция. Все още остава работа за извършване. Ще продължим наблюдението над българските старания в региона на правораздаването и битката с корупцията благодарение на общата оценка за върховенството на закона в Европейски Съюз, добави тя.

Йоурова разясни, че по-рано тази година е декларирала, че описът със дилемите пред България преди отпадането на наблюдението е доста дълъг, а времето е доста малко. Изразих обаче вяра, че българските управляващи ще ускорят работата и ще покажат трайно желание да покрият условията, посочи еврокомисарят.

Вчера, въпреки да похвали София за напредъка в промяната на правосъдната система и битката с корупцията, еврокомисията съобщи, че при решението за отпадане на мониторинга ще се съобрази и с мнението на Европейския парламент и Европейския съвет. В известието във връзка отчета се показва, че бъдещият разговор с комисията ще е " в границите на всеобхватния механизъм за върховенството на закона ".

Повече за оценката на Еврокомисията за България четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евродоклад 2019 (17)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР