Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства днес законопроекта за повишаване

...
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства днес законопроекта за повишаване
Коментари Харесай

ЕК приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс приветства през днешния ден законопроекта за повишение на отчетността на българския основен прокурор. Той разяснява тематиката на конференция след съвещание на Съвета на Европейски Съюз, на което стартира разискването на въпросите за върховенството на закона у нас, в Белгия и Чехия. Досега всички страни от Европейски Съюз минаха това разискване, означи Рейндерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

По неговите думи в последните две години у нас се следят няколко позитивни събития. Рейндерс даде образец с желанието нашата страна да вкара ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност от основния прокурор и неговите заместници. Приветстваме това желание, което е обвързвано с проекта за възобновяване на българската стопанска система от пандемията. Подобна промяна би дала отговор на изразените от нас опасения в отчетите за върховенството на закона в Европейски Съюз и по-рано в оценките по механизма за съдействие и инспекция, добави той.

Българската комисия за битка с корупцията работи и знам, че се плануват спомагателни промени за разширение на опциите ѝ за деяние. Препоръчахме прогрес по следствията за корупция, уточни еврокомисарят. Той означи подхванатите ограничения за повишение на честността на служителите, както и това, че лобизмът у нас към този момент остава едва обзет от законодателството. Препоръчахме усъвършенствания във връзка с медиите, с цел да се увеличи прозрачността при даването на държавни средства за реклама, добави Рейндерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР