Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс каза днес в Европейския парламент,

...
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс каза днес в Европейския парламент,
Коментари Харесай

Наказателна процедура за България, ако не спре “златните паспорти”

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс сподели през днешния ден в Европейския парламент, че Европейската комисия може да стартира наказателна процедура против България, в случай че страната не промени закона за българското поданство в частта за така наречен " златни паспорти ".

Тази седмица Брюксел към този момент откри такива процедури против Кипър и Малта, а на София изпрати писмо. Еврокомисията чака отговора на българските управляващи до един месец.

Евродепутатите също приканиха през днешния ден се постави завършек на схемите за " златни паспорти ", които се ползват в някои държави-членки. По време на спор в пленарна зала с комисар Рейндерс, членовете на Екологичен потенциал подчертаха опасности, които тези стратегии пораждат - изпирането на пари, данъчните измами и корупцията. Те настояха, че Европа не би трябвало да има „ интензивен вход за нарушителите ".

Евродепутатите подчертаха, че даването на поданство на Европейски Съюз на жители от трети страни без подобаващи инспекции и бистрота има негативни последствия в други страни членки, като подкопава взаимното доверие и общите полезности.

Участници в дебата се позоваха на неотдавнашния скандал в Кипър, в който високопоставени длъжностни лица - в това число ръководителят на националния парламент - бяха записани скрито по какъв начин оферират помощ на мним китайски изпълнителен орган с престъпно досие за приемането на кипърски паспорт посредством националната скица „ поданство против вложения ".

Кипър, Малта и България са трите страни от Европейски Съюз, в които е допустимо да се получи поданство в подмяна на инвестиция, така наречен „ златни паспорти ". 19 страни от Европейски Съюз извършват стратегии за „ престояване посредством вложения ", известни като „ златни визи ".

Държави като Малта и Кипър са получили няколко милиона евро в последните години в подмяна на издаването на няколко хиляди " златни " паспорта, стана ясно по време на дебата. Според някои евродепутатите тези схеми оказват помощ на страните да преодоляват икономическата рецесия.

Според Ангел Джамбазки от ВМРО/ЕКР по-голям е въпросът за " подмяната на европейското население посредством вкарване на мигранти от Африка и Близкия изток, наричани за политическа уместност " бежанци ". Най-големият проблем не са няколко случая на купени паспорти, а че има хиляди нарушители, бойци на терористични организации, които идват маскирани като мигранти и бежанци, добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР