Еврокомисарят по бюджетната политика Гюнтер Йотингер заяви в интервю за

...
Еврокомисарят по бюджетната политика Гюнтер Йотингер заяви в интервю за
Коментари Харесай

Йотингер: Бихме подкрепили България, ако има желание да влезе в Еврозоната

Еврокомисарят по бюджетната политика Гюнтер Йотингер съобщи в изявление за " Хоризонт ", че Еврозоната би трябвало да бъде подготвена за приемане на нови членове. Той уточни, че Европейската комисия поддържа напъните на България да се причисли към механизма, предшестващ Еврозоната. По думите му, в границите на европейската финансова рамка ще се обмислят принадлежности, с които страните отвън валутния съюз да бъдат подкрепени за присъединение:

„ Това е главно въпрос на българското държавно управление и българския парламент. Ако има позитивна упоритост да се присъедините към механизма на обменните курсове като стъпка към участието в Еврозоната, ние бихме подкрепили сходно изпитание от ваша страна. Мисля, че речта на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през септември в Страсург беше напълно ясно обръщение за поддръжка. Докато приготвяме идната многогодишна финансова рамка, а и даже в черновите на тази рамка или на едногодишните бюджети за 2019 и 2020 година, ние ревизираме по какъв начин да активираме избрани принадлежности и човешки запаси, даже пари, с цел да можем да подкрепим сходен развой и да съпроводим страните, отвън Еврозоната. Това може да бъде България или в други страни, които са отвън валутния съюз.

Първият отговор ще пристигна от бюджета за идната година. Разбира се, значимият отговор ще бъде даден, когато имаме по-голяма изясненост към идната многогодишна рамка. Може би знаете, че през декември ще има полемики в комисията, а една седмица по-късно на Европейския съвет, които ще се концентрират върху паричния съюз. Тогава ще има по-голяма изясненост и е допустимо принадлежности, които могат да бъдат употребявани от страните отвън Еврозоната, да станат част от по-голям пакет от ограничения ", разяснява еврокомисарят.

Гюнтер Йотингер счита още, че Европа би трябвало да подписа ново съглашение с Турция за преодоляване на бежанския проблем. По думите му, с помощта на гъвкавата си политика, Европейската комисия е съумяла да обезпечи помощ за страните, които са на първа линия пред бежанската вълна.

„ От 2015 година насам сме употребявали значителен запас, с цел да финансираме планове, свързани с бежанците. Идва времето, в което би трябвало да се запитаме дали желаеме ново съглашение с Турция, би трябвало ли да дадем нови три милиарда? Аз персонално поддържам сключването на ново съглашение и това може да бъде тематика на бюджета за следващата година, който ще се дискутира в идващите дни ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР