Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви вчера, че очаква в

...
Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви вчера, че очаква в
Коментари Харесай

Брюксел се надява правилото "пари срещу законност" да се въведе в следващите години

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер съобщи през вчерашния ден, че чака " в идващите години " да се откри решение по предлагането на Европейската комисия за обвързването на въпросите на законността и отпущането на бюджетни средства от Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Спирането или ограничението на фондовете е допустима стъпка, 2/3 от евродепутатите поддържаха такава мярка. Оптимист съм, че изискването за господство на закона ще бъде въведено " в идващите години ", сподели Йотингер на конференция след съвещание на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси.

" Върховенството на закона е значима полезност за Европейски Съюз от неговото учредяване. Еврокомисията има освен правото, само че и задължението да вземе ограничения, в случай че законността е лимитирана или сложена под въпрос. Затова предприехме дейности по лично решение против Полша и след решението на Европейския парламент - против Унгария ", разясни той, имайки поради задействаната против двете страни невиждана процедура поради риск от нарушение на европейските полезности.

От името на румънското председателство министърът по европейските въпроси Георге Чамба съобщи, че неговата страна поддържа мярка, отнасяща се до всички страни в Европейски Съюз. Той посочи, че на вчерашното съвещание не е обсъждан въпросът с върховенството на закона в неговата страна. По неговите думи преди лятната почивка Еврокомисията ще внесе допълнения към предлагането си за възстановяване на наблюдението за господство на закона в Европейски Съюз. Румъния неведнъж бе остро подложена на критика поради противоречиви правосъдни промени от Европейския парламент, и от Европейската комисия.

По-рано през вчерашния ден белгийският вицепремиер Дидие Рейндерс предложи положението на върховенството на закона в страните от Европейски Съюз да бъде оценено всяка година, както се прави във връзка с бюджета. Френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален изрази терзания от стъпките на Букурещ към легализиране на корупцията. Корупцията е неприемлива, изключително в средите на държавното ръководство, добави тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР