Еврокомисарят Мария Габриел настоява да увеличат усилията сиЗа първи път

...
Еврокомисарят Мария Габриел настоява да увеличат усилията сиЗа първи път
Коментари Харесай

Онлайн платформите с кодекс за борба с дезинформацията

Еврокомисарят Мария Габриел упорства да усилят напъните си

„ За първи път в света имаме случай, в който промишлеността се е съгласила на доброволна основа да има набор от саморегулаторни стандарти за битка с дезинформацията “, съобщи Мария Габриел

Онлайн платформите и рекламната промишленост показаха кодекс за саморегулиране, който включва необятен набор от задължения за битка с дезинформацията в интернет. Но до момента в който приветства тази стъпка, комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел също по този начин настоятелно приканва платформите да усилят напъните си за битка с разпространяването на дезинформацията онлайн.

„ Кодексът, показан през днешния ден, е първият важен резултат от връзката, която Европейската комисия разгласява през април. Той е значима стъпка към справяне с дезинформацията онлайн, която заплашва доверието на европейците в демократичните процеси и институции “, сподели Габриел в изказване, оповестено на уеб страницата на Европейската комисия.

По нейните думи, за първи път в света имаме случай, в който промишлеността се е съгласила на доброволна основа да има набор от саморегулаторни стандарти за битка с дезинформацията, като се ангажира с предприемане на необятен набор от дейности – от бистрота в политическата реклама до затваряне на подправени профили и демонетизация на снабдители на дезинформация.

„ Тези дейности би трябвало да допринесат до бързо и измеримо понижаване на дезинформацията онлайн. От тази позиция, Европейската комисия ще отдели особено внимание на ефикасното им приложение “, добави Мария Габриел.
още по тематиката
Кодексът за положителни практики би трябвало да способства за осъществяване на транспарантна, обективна и надеждна онлайн акция преди изборите за Европейски парламент напролет на 2019 година която е в благозвучие и зачита главните правила на Европейски Съюз за независимост на изложение, независимост на пресата и плурализъм.

Онлайн платформите би трябвало да се държат като виновни обществени играчи, изключително в този решителен интервал преди изборите, и да създадат всичко допустимо да спрат разпространяването на дезинформацията.

„ Призовавам онлайн платформите и рекламната промишленост неотложно да стартират да ползват дейностите, контрактувани в Кодекса за положителни практики, с цел да реализираме забележителен прогрес и измерими резултати през идващите месеци. Очаквам от ден на ден и повече онлайн платформи, рекламни компании и рекламодатели да се придържат към него и ги предизвиквам да проучат спомагателни благоприятни условия за битка с дезинформацията “, съобщи Мария Габриел

Тя ще се срещне с подписалите Кодекса през идващите седмици, с цел да разиска съответните процедури и политики, които подхващат, с цел да трансфорат Кодекса в действителност.

Както е планувано в известието, Европейската комисия ще следи от близко постигнатия прогрес и ще проучва първите резултати от Кодекса за положителни практики до края на 2018 година Ако резултатите се окажат незадоволителни, можем да бъдат предложим спомагателни дейности, в това число такива от регулаторен темперамент.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР