Еврокомисарите по цифровата икономика и общество Мария Габриел и по

...
Еврокомисарите по цифровата икономика и общество Мария Габриел и по
Коментари Харесай

Мария Габриел и Фил Хоган връчиха сертификат на българските производители на ЗНП Странджански манов мед

Еврокомисарите по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел и по земеделие и развиване на селските региони Фил Хоган връчиха документ за вписването на „ Странджански манов мед “ в регистъра на Защитените наименования за генезис (ЗНП). Това стана по време на гала в Европейската комисия в гр.Брюксел през днешния ден.

Официалният документ бе връчен на господин Манол Тодоров от сдружението, подало заявката за регистрация. Двамата еврокомисари поздравиха българските пчелари и им пожелаха да развиват производството си като се възползват от регистрацията на пчелния артикул.

По време на церемонията Елка Божилова, шеф отдел „ Схеми за качество “ в Дирекция „ Политики по агрохранителната верига “ към Министерство на земеделието, храните и горите изрече признателност към Европейска комисия и двамата еврокомисари за поддръжката в процеса на кандидатстване. Тя акцентира, че от регистрацията ще се възползват пчеларите в Странджа за развиването на сполучлив и печеливш бизнес.

„ Странджанският манов мед “ е осмият български артикул, включен от Европейската комисия в регистрите на Защитени наименования за генезис (ЗНП), Защитено географско напътствие (ЗГУ) и Храни с обичайно характерен темперамент (ХТСХ).

Страната ни бележи първите си триумфи в използването на европейските схеми за качество за аграрни артикули и храни след 2010 година с вписването в европейските регистри на две Защитени географски инструкции – „ Горнооряховски суджук ” – в края на 2011 година и „ Българско розово масло ” през 2014 година В интервала 2014 година – 2017 година са вписани и пет храни с обичайно характерен темперамент – „ Филе Елена ”, „ Луканка Панагюрска ”, „ Роле Трапезица ”, “Кайсерован врат Тракия ” и „ Пастърма говежда “ в Европейския указател на храните с обичайно характерен темперамент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР