Евроизбори 2019: Загуби за консерваторите, повече места за популисти и

...
Евроизбори 2019: Загуби за консерваторите, повече места за популисти и
Коментари Харесай

Две трети от местата в Европаламента отиват при проевропейски партии?

Евроизбори 2019: Загуби за консерваторите, повече места за популисти и леви

На изборите за европейски парламент се обрисува една ясна наклонност – консерваторите губят мандати, популистите и леви партии печелят места. Все още е рано да се каже обаче коя партийна групировка печели изборите – в някои страни като Италия изборните секции затварят едвам в 23 часа. Въпреки това съгласно прогнозните резултати към този момент е ясно, че две трети от местата в новия европейски парламент ще отидат при проевропейски партии.

Първите резултати пристигнаха към 17 часа централноевропейско време от Австрия. В 18 часа бяха обявени резултатите от Германия, Холандия, Ирландия, Кипър, Латвия, Гърция и Малта. В 19 към тях се прибавиха България, Хърватия, Словения. В 20 часа се чакаха първите данни от Франция, Дания и Испания. В 21 часа резултатите си подадоха Португалия, Полша, Швеция и Румъния. Едва тогава можеше да се направи и първа прогноза по какъв начин ще наподобява новият Европарламент. В Италия последно изборните секции затвориха в 23 часа.

Германия: Тежък удар за социалдемократите, зелените в скок

Германските социалдемократи понесоха тежък удар на изборите за Европейски парламент. Сериозен срив има и при християндемократите. И двете партии означават сериозна загуба на електорат спрямо предходните евроизбори. Първа мощ въпреки всичко остава ХДС на Ангела Меркел в коалиция с ХСС от Бавария – по планирани първи резултати консерваторите печелят 28% от гласовете. Социалдемократите взимат едвам 15,5%, което евентуално ще докара до оставката на лидерката им Андреа Налес. Зелените взеха цели 22%, което е голям скок за тях, в предходни години те не надхвърляха 10%. Либералната Свободно-демократическа партия взима 5,5%. По-добър спрямо предишните евроизбори, само че по-лош спрямо парламентарните е резултатът на крайнодясната „ Алтернатива за Германия “ – 10,5%. Левицата взима 5,5%. Още седем дребни партии влизат в Екологичен потенциал от Германия. Най-сериозно измежду тях се откроява сатиричната „ Партията “ с 2,6%.

Австрия – ясна победа за канцлера Курц

Въпреки абсурдът от последната минута, който поредизвика избор на съмнение в Австрия, консервативната Народна партия на канцлера Себастиан Курц съумя да завоюва евроизборите. Според първите резултати тя взима 34,5% от гласовете, което е нарастване със 7,5% от предишните избори. На второ място са социалдемократите с 23,5% - тяхната загуба е 0,5 на 100, а популистката Партия на свободата падна до 17,5%, губейки 2,2% спрямо вота преди 5 години. Причина за това е най-много скандалното видео, в което водачът им и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе предлага корупционни покупко-продажби на представяща се за родственик на съветски олигарх жена. Австрийските зелени взимат 13,5%, демократичната Неос резервира същият резултат като през 2014 – 8%.

Холандия изненада със социалдемократите

Холандците гласоподаваха още в четвъртък и изненадващо най-силна партия е социалдемократическата на Франс Тимерманс – 18,4%. Това дава съществени шансове на Тимерманс за поста началник на Еврокомисията, за който той е претендент. Либералите на премиера Марк Руте са втори с 14%, толкоз взимат и християн-консерваторите. Крайните популисти от Форум за народна власт ще получат единствено 3 места в Европарламента.

Кипър – фотофиниш за консерватори и левица

Консервативното Демократично общо придвижване и лявата AKEL съгласно първите прогнози евентуално имат съвсем еднакъв резултат и водят. И двете имаха 29% от гласовете в екзитпола. Ако този резултат се резервира, те ще пратят по двама депутата в Страсбург. За другите две места, които има Кипър, се борят две дребни центристки партии и дясно-екстремистката ELAM.

Гърция – консерваторите водят

Консервативната Неа Демократия печели евровота съгласно първите резултати. Тя взима 32 на 100 от гласовете. Премиерът Алексис Ципрас пък за първи път от 2014 година губи – неговата лява „ Сириза “ има 27% от гласовете. За третото място се борят крайнодясната „ Златна зора “ и социалистическата KINAL – и двете по първи резулатти имат по 7%. Комунистите от KKE печелят 6%.

Италия и Фанция – трептене до последната секунда. Салвини и Льо Пен с превес

Най-интересните резултати Италия и Франция ще дойдат и най-късно. В Италия се чака огромната победа да вземе „ Лига “-та на вътрешния министър Салвини. 30% й даваха анализаторите. Възможно е поради този голям скок на последователи – на предишните евроизбори партията му взе малко над 6,5%, Салвини да скапе обединението с „ Пет звезди “ и да изиска нови избори.

Във Франция интензивността на тези европейски избори е доста по-висока, в сравнение с в предходни години. До 17 часа бюлетините си бяха пуснали 43,29% от гласоподавателите. През 2014 към този час гласувалите бяха 35,07%. Според последните изследвания партията на Марин льо Пен, крайнодесният „ Национален общ брой “, взима 24,5%. А проевропейската „ Република, напред “, на президента Макрон – 23%. Тези европейски избори са и огромният реванш на Марин льо Пен. Тя съумя да излезе напред, като промени тактиката си и се отхвърли от излизането на Франция от Европейски Съюз. Вместо това даде обещание смяна на Европа от вътрешната страна.

Висока интензивност съвсем на всички места

Тези европейски избори са и с доста висока интензивност. В множеството членки до урните отидоха доста повече хора, в сравнение с при предходни евровотове. В Германия до 14 часа бяха дали своят вот малко над 29%, което е с съвсем 5% повече от 2014. В Испания гласоподавателите се усилиха даже с 10%, във Франция с най-малко 5%. В Словакия 20 на 100 от гласоподавателите гласоподаваха за европарламент, което е най-високата интензивност на европейски избори в страната до момента. И в прилежаща Румъния повече хора са се разходили до изборните си секции. Само 6 часа след отварянето им 19,75% бяха дали своят вот. През 2014 до този час румънските гласове бяха едвам 12,4%. Тази интензивност се тълкуваше и като неприятна прогноза за ръководещата социал-либерална коалиция. Очакваше се тя да бъде осъдена от гласоподавателите. Най-много са гласувалите в Малта – 72%. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР