Евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и трябва да се

...
Евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и трябва да се
Коментари Харесай

Румен Радев: Евроинтеграцията на Северна Македония да е по критерии, заложени от България

Евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и би трябвало да се реализира по ясни критерии, които пазят българския народен интерес. Това разгласи президентът Румен Радев след консултативната среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.
България постоянно е подкрепяла европейското развиване на Северна Македония. Ние инициирахме подписването на добросъседския контракт и се надявахме наслоените с години проблеми да бъдат решени, само че това не се случи, разяснява президента.
Липсата на съответни периоди в контракта докара до закъснение на евроинтеграцията на Северна Македония,продължи той. Поведението на съседката ни обаче сега поражда неустановеност и съмнение.
И в този момент, по думите на Радев, страната ни не би трябвало да разрешава евроинтеграцията на съседката ни за сметка на българската история. Като знаци за това Радев разчете " притеснителните резултати от работата на взаимната комисия и държанието на политиците в нашата съседка ".
Необходими са незабавни дейности за национална позиция с ясни условия и критерии, които да защитят българският народен интерес , съобщи президентът Радев.
Той разгласи, че всички присъстващи на срещата са се обединили към позицията да бъдат основани условия, които да са част от преговорния развой за еврочленство на Северна Македония.
" Тези критерии би трябвало да залегнат в преговорната рамка и да станат наложително изискване за приемане на Северна Македония в Европейски Съюз. Българското държавно управление се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат реализирани преди приключването на договарянията с Европейски Съюз а също по този начин и междиннни цели с ясни измерители за всеки стадий от договарянията с Европейски Съюз. ", изясни президента.

След като държавното управление създаде позицията, тя ще бъде утвърдена от българският парламент, акцентира президентът.
Особено внимание би трябвало да се обърне на текстовете в учебниците, образователните стратегии, надписите върху паметни плочи и музей, тъй като те подсигуряват чистата история, добави президентът.
Важно е да се очертаят т.нар червени линии , които би трябвало да подсигуряват че евроинтеграцията на Северна Македония, която няма да употребява българската история за разменна монета, акцентира Радев. 
Президентът добави, че тези условия би трябвало да са ясни и открити условия. А при тяхното несъблюдение да не се дава ход на идващите стадии на преговорния развой. Това би трябвало да бъде ясно още при старта на преговорния развой за Северна Македония, съобщи той.
Една такава правилна и открита позиция ще е в интерес на България, на Европейски Съюз - тъй като ще донесе непоклатимост в района, а и на Северна Македония - резистентност на приобщаването й към Общността.

На днешната среща сложих на масата и въпроса за еърполисинг – имаме кардинално единодушие, че българското държавно управление ще употребява всички лостове в границите на НАТО, тъй че да поеме своята част от отговорността. За това нещо имаме и средства и благоприятни условия, сподели президентът.
По думите му България може да поеме наряди за запазване на сигурността на въздушното пространство над Северна Македония и би трябвало да го направи. Така ще покаже още един път отговорността си за стабилността на Балканския район.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР