Еврохолд България сезира българската прокуратура с твърдения, че нейното дъщерно

...
Еврохолд България сезира българската прокуратура с твърдения, че нейното дъщерно
Коментари Харесай

Еврохолд сезира българската прокуратура за „изнудване“ в Румъния

„ Еврохолд България ” сезира българската прокуратура с изказвания, че нейното дъщерно сдружение в Румъния е подложено на „ изнудване “ и „ корупция в изключителни размери “, научи EURACTIV България. Този ход на българската компания последва, откакто румънският финансов регулатор (ASF) сезира румънската прокуратура на 21 февруари.

Според известия в румънската преса единствено за два месеца застрахователното сдружение „ Евроинс “ е отхвърлило искове за покриване на вреди по 5603 автомобилни застраховки „ без причина “, което е и съображение за сезиране на поркуратурата. Българската компания „ Еврохолд “ има „ Евроинс “, който е най-големият осигурител на румънския пазар.

На 10 февруари „ Еврохолд “ обществено осъди проведена офанзива против дъщерното си сдружение в Румъния. От „ Еврохолд “ разясниха извънредно пред EURACTIV, че исковете са отхвърлени поради злоупотреби от някои автомобилни сервизи в Румъния, които таксуват 5-6 пъти по-скъпо от естествените ставки за ремонт.

„ Еврохолд “ се оплаква и от огромна отрицателна акция в румънските медии, целяща да дестабилизира освен румънския осигурителен и финансов пазар, само че и самата компания, която е водач на този пазар.

Асен Христов, ръководител на Консултативния съвет на „ Еврохолд “, сподели пред EURACTIV в сряда (1 март), че компанията му е сезирала българската прокуратура, отбелязвайки „ корупцията в изключителни размери “, която „ накърнява ползите на България и нейните жители “.

Пред EURACTIV юристът Ливиу Кирик разяснява, че коренът на казуса е в румънското законодателство, въведено през 2017 година. Законът вкарва фигурата на „ сътрудника “, който може да съставлява ищеца при контактите му със застрахователя. Това явно е помогнало за основаването на мощна група, способна да открива свои лични правила на застрахователния пазар.

Съгласно румънския закон цената на ремонта се открива на основа на избрана от сервиза стойност на работния час. Това разреши на някои сервизи да покачат цените си от 50 леи (приблизително 10 евро) на час до 1000 леи (200 евро) на час.

Кирик споделя, че някои автосервизи постоянно се стараят да желаят цена за ремонт, която е доста близка до пазарната стойност на целия автомобил. Уловката е, че по закон цената за ремонта не би трябвало да надвишава пазарната стойност на автомобила.

При по-дребни вреди някои сервизи начисляват доста работни часове, а при по-големи вреди се ползват по-ниски почасови ставки. И в двата случая общата сума за ремонта е малко под пазарната цена на автомобила, изясни юристът.

Адвокатът споделя, че автосервизите са таксували „ Евроинс “ за даването на коли чартърен за клиентите за времето на ремонта на цени от по 100 евро дневно. Срещу това са предоставяни невисок клас коли като Dacia Logan.

Кирил Бошов, основен изпълнителен шеф на Еврохолд, описа пред EURACTIV, че е наясно, че веригата автосервизи е на един притежател. Той показва Флорин Панделе, който е админ и акционер в Auto Car Group. Бошов изясни, че когато “Евроинс “ отхвърля повишените искове за поправки, една добре смазана система е почнала да създава голям брой правосъдни каузи на разнообразни учредения – по четири обособени каузи за всеки отритнат иск.

Така броят на правосъдните каузи нараства като лавина, с цел да се провокира реакцията на финансовия регулатор ASF, който постанова тежки санкции на застрахователя. Фактически, Евроинс е подложен пред избора сред тежки санкции или да изплаща мощно надути компенсации, при които облагата е за сервизите.

В отговор на въпрос Бошов удостовери, че името на Панделе е посочено в сигнала, изпратен от „ Евроинс “ до българската прокуратура, в който се приказва за корист с власт и изнудване. Той споделя, че Панделе е заплашил „ Евроинс “, че в случай че отхвърли исковете на неговите сервизи, ще сложи зястряхвятеля в доста затруднено състояние, като употребява въздействието си върху някои хора в ASF и високопоставени румънски политици. Той даже назова един от тях, само че EURACTIV не съумя да се свърже със упоменатия политик преди публикуването на публикацията.

Тясната връзка на Панделе с ASF се удостовери, когато предприемачът пристигна на среща в офиса на „ Еврохолд “ в София през 2019 година, съпроводен от чиновник на ASF.

Този епизод беше отразен от румънската преса, само че абсурдът остана без последици. Панделе неведнъж се е хвалил с опциите си да активизира румънските държавни управляващи в собствен интерес.

Панделе и Кристиан Рошу, ръководителят на ASF, не дадоха отговор, когато EURACTIV се опита да се свърже с тях на мобилните им телефони в сряда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР