Еврохолд България“ АД смята да осъществи концентрация чрез придобиване на

...
Еврохолд България“ АД смята да осъществи концентрация чрез придобиване на
Коментари Харесай

КЗК започва производство за придобиване на ЧЕЗ от „Еврохолд България“ АД

„ Еврохолд България “ АД счита да реализира централизация посредством придобиване на заобиколен едноличен надзор върху сдруженията на ЧЕЗ, излиза наяве от известие на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).
Еврохолд ще придобие фирмите на „ ЧЕЗ Груп “ в България посредством новосформираното и основано в Холандия сдружение „ Eastern European Electric Company B.V. “, което е 100% благосъстоятелност на „ Еврохолд България “ АД и е особено основано за задачите на договорката с „ ЧЕЗ Груп “, оповестяват от компанията.
„ Eastern European Electric Company B.V. “ ще оперира като подхолдинг на „ Еврохолд “ и ще концентрира активността на всички сдружения на „ ЧЕЗ Груп “ в България след приемане на нужното утвърждение от регулаторните органи. То е записано в Холандия по отношение на условията на двете световни капиталови банки, които ще финансират придобиването.
Най-големият обществен холдинг в България и една от водещите самостоятелни бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа – „ Еврохолд “, подписа контракт за закупуването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България на 20 юни 2019 година
Еврохолд ще заплати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. Холдингът ще финансира договорката с композиция от личен и заемен капитал. Заемният капитал ще бъде обезпечен от две световни капиталови банк, се сочи още в известието му.
Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното сдружение ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за публично доставяне с електрическа енергия и лицензиран търговец „ ЧЕЗ Електро България “ АД, лицензирания търговец на електрическа енергия „ ЧЕЗ Трейд България “ ЕАД, компанията за IT услуги „ ЧЕЗ ИКТ България “ ЕАД, фотоволтаичният парк „ Фри Енерджи Проджект Орешец “, сдружението за произвеждане на електричество от биомаса „ Бара Груп “ и „ ЧЕЗ България “ ЕАД, която координира и ръководи активността на всички сдружения на групата в страната. 
Според „ Еврохолд България “ не се чака плануваната централизация да засегне конкуренцията на съответните пазари, на които участниците оперират.
Тези пазари са разнообразни и несвързани между тях хоризонтално или отвесно, нито са свързани прилежащи пазари. Не може да се дефинира пазар, който ще бъде обиден от плануваната централизация, е показал уведометелят.
Предстои Комисия за защита на конкуренцията да се произнесе с дефинитивно решение след осъществяването на цялостна оценка на плануваната договорка.
„ Еврохолд България “ АД е формирано посредством обединение на „ Еврохолд “ АД и „ Старком Холдинг “ АД. Персоналът му към края на предходната година е 10 чиновници, сочи отчетът за активността му през 2018-та година.
 

Акциите на сдружението се търгуват на Българска фондова борса – София и Варшавската фондова борса.
Миналата година „ Еврохолд “ е подписало съглашение за придобиване на остатъчния миноритарен дял в размер на 10,64% от дъщерния си осигурителен холдинг „ Евроинс Иншурънс Груп “ АД. Договорило се е да купи каузи от фонда за дялови вложения South EasterEurope Found LP (SEEF), ръководен от гръцкото капиталово сдружение Global Finance.
След завършване на договорката „ Еврохолд “ ще има 100% от капитала на „ Евроинс Иншурънс Груп “ АД.
Мажоритарен притежател в „ Еврохолд “ е „ Старком Холдинг “ АД с 52,88% от акционерния дял. „ КJК Fund ІІ Slcav Balkan Discovery “ с 14,23% от акциите и други юридически и физически лица. Капиталът му е в размер на 197 525 600 лв.. Такъв е и размерът на елементарните, непривилегировани, поименни, безналични акции с право на глас, с право на дял и ликвидационен дял.
Асен Христов е мажоритарен акционер и има директно 51% от акциите на „ Старком Холдинг “. По този метод Асен Христов управлява директно мажоритарния акционер и непряко „ Еврохолд България “ АД, се сочи в отчета.
Седалището на холдинга е в България, само че оперира също в Румъния, Македония, Украйна, Русия, Гърция, Грузия, Полша и др. 
Инвестиционният портфейл на холдинга включва дъщерни сдружения с активност в четири посоки – финансови услуги Инвестиционно ходатайство и капиталово банкиране), продажба на коли, лизинг и обезпечаване.
Четири са дъщерните сдружения на „ Еврохолд “: „ Евроинс Иншурънс Груп “ АД, „ Авто Юнион “ АД, „ Евро-Финанс “ АД, и „ Евролийз Груп “ АД.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР