Евродепутатите смятат да поискат от европейската агенция за киберсигурност и

...
Евродепутатите смятат да поискат от европейската агенция за киберсигурност и
Коментари Харесай

Европарламентът настоява за пълен одит на сигурността на Фейсбук

Евродепутатите считат да изискат от европейската организация за киберсигурност и отбрана на данните да направи инспекция на най-голямата безвъзмездна обществена мрежа Facebook след абсурда с компанията "Кеймбридж аналитика ", съобщи Асошиейтед прес.

В проекторезолюция, импортирана през днешния ден в комисията по цивилен свободи и правораздаване на Европейския парламент, се упорства Facebook да одобри "цялостна и самостоятелна инспекция на платформата й, като бъде проучена отбраната на данните и сигурността на персоналните данни ".

През май Екологичен потенциал повика изпълнителния шеф на Facebook Марк Зукърбърг, с цел да бъде изслушан във връзка изказванията, че политическата консултантска компания "Кеймбридж аналитика " е употребила данни на милиони консуматори на обществената мрежа, с цел да доближи до гласоподаватели по време на политически акции, в това число тази, донесла победа на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединени американски щати.

Председателят на парламентарната комисия Клод Мораес, който внесе резолюцията, сподели, че инспекциите "трябва да бъдат осъществени ".

"Политиките и дейностите на Facebook освен евентуално изложиха на заплаха персоналните данни на жителите, само че повлияха и върху изборните резултати и доверието, което жителите разпореждат на цифрови технологии и платформи ", сподели Мораес.

Комисията има намерение да одобри резолюцията, която съвсем несъмнено ще бъде отчасти изменена, до 10 октомври. След това, в края на идния месец, тя ще бъде импортирана за разискване от всички евродепутати, доста преди идващите избори за Европейски парламент през май следващата година.

В резолюцията се упорства европейските правосъдни управляващи да проверяват всяка хипотетична "злоупотреба с политическото онлайн пространство от непознати сили " и се приканва Европейската комисия да предложи способи за увеличение на пълномощията на прокуратурата на Европейски Съюз, тъй че да може да се занимава с закононарушения против изборната инфраструктура.

Зукърбърг приказва пред евродепутатите на 22 май, само че законодателите използваха по-голямата част от времето, с цел да вършат изявления, а на изпълнителния шеф на Facebook беше оставено малко време за отговор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР