Евродепутатите се разделиха днес в оценките си за предложените промени

...
Евродепутатите се разделиха днес в оценките си за предложените промени
Коментари Харесай

Европарламентът се раздели в оценката за новите правила за командированите работници

Евродепутатите се разделиха през днешния ден в оценките си за препоръчаните промени в разпоредбите за командироването на служащи в Европейския съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Еврокомисарят по заетостта, обществените въпроси, уменията и трудовата подвижност Мариан Тейсен съобщи, че измененията са в сърцевината на вътрешния пазар на Европейски Съюз. За да успее европейският план, вътрешният пазар би трябвало да бъде обективен. Промените не са протекционистки, а целят да се опази доверието на жителите в единния пазар. Голямо болшинство в съвета поддържа предложенията, добави тя.

Докладчиците по договарянията от името на Европейския парламент означиха, че договарянията са лишили 27 месеца. Мечтах за това достижение, съобщи Елизабет Морен-Шартие (Европейска национална партия, Франция). По нейните думи полагането на легален труд против законно и равно възнаграждение на едно и също място обезпечава правдивост и тъждество. Тя добави, че в тази ситуация се следи невиждано съдействие в одобряването на измененията сред Европейската комисия, Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент.

Изток - Запад

Имаше разделяне Изток - Запад, 11 страни от Европейски Съюз отказваха да поддържат смяната в разпоредбите. Дадохме нова опция за свободното придвижване на услуги. Целта е обществена Европа, мощна стопански, с съществени полезности - това постигнахме, заключи евродепутатът.

Анхес Йонхериус (Социалисти и демократи, Холандия) уточни, че измененията ще доведат до премахването на особеното възнаграждение за еднакъв труд, изключително в региона на строителството и земеделието. Ще премахнем ниските заплати и нечестното състезание сред сдруженията, които съблюдават разпоредбите, и другите, които ги нарушават в своя полза. Полза ще имат всички почтени сдружения и европейският план. От нас зависи през днешния ден да прекратим употребата на командированите служащи, добави тя.

В последвалите мнения на парламентарните групи Европейската национална партия уточни, че днешният ден е бил чакан дълго. Според ЕНП измененията ще облекчат пазара и служащите.

Социалистите и демократите дефинираха днешния ден като един от най-важните в този мандат на Европарламента. Прекрасно решение ще вземем и то демонстрира способността ни да действаме в единодушие. Това е решителна крачка в битката със обществения дъмпинг, решаваща за бъдещето на Европейски Съюз, по думите на социалистите.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) приканиха да се избегне разделянето сред Изток и Запад и основаването на правна неустановеност. Може да застрашим мястото на дребните сдружения. Затрудняваме командироването и това може да докара до нарастване в броя на работещите нелегално, уточни групата на ЕКР.

Групата на АЛДЕ дефинира въпроса като сензитивен. Според либералите не става дума за възнаграждение, а за бъдещето на Европа. Те попитаха дали Европарламентът желае да резервира свободното придвижване на услуги - една от главните свободи в Европейски Съюз. Няма равновесие, не можем да подкрепим измененията, тъй като би било глас против една от главните свободи, показаха либералите.

Групата " Зелени " съобщи, че правата на служащите са били подценявани в последните години, а това е довело до ненавист и загуба на доверие. Северната европейска левица уточни, че измененията не вземат решение въпроса със обществения дъмпинг.

Групата " Европа на свободата и директната народна власт " означи, че до момента е имало прекалено много измамници и на това би трябвало да се постави край. Групата " Европа на народите и свободата " поддържа предлагането за еднообразно възнаграждение против идентичен труд на едно и също място, само че настоя да се плануват санкции за сдруженията извършители, както и новите правила да влизат в действие от първия ден на активността зад граница.

Предложените нови правила плануват да се редуцира на половина срокът, в който командированите служащи могат да продължат да заплащат осигуровките и налозите си в страната, откъдето идват. След този период те ще бъдат задължени да заплащат налози и осигуровки в приемащата страна, като в същото време добиват правото да получават същото възнаграждение, както локалните им сътрудници. Мненията в страните от източната и западната част на Европейски Съюз са разнопосочни в оценките на препоръчаните промени поради забележителните разлики в данъчните и осигурителните ставки. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР