Евродепутатите са загрижени за влошаването на положението в Турция в

...
Евродепутатите са загрижени за влошаването на положението в Турция в
Коментари Харесай

Европарламентът иска спиране на преговорите за членство на Турция


Евродепутатите са загрижени за утежняването на ситуацията в Турция в региона на правовата страна, правата на индивида, свободата на медиите и битката с корупцията. Те остро осъждат декларираната от президента на страната Реджеп Ердоган многократна поддръжка за въвеждане на смъртното наказване. Евродепутатите напомнят, че това би сложило под въпрос участието на Турция в Съвета на Европа и би довело до неотложно преустановяване на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Като се вземе под внимание резултатът от провелия се неотдавна референдум в Турция по отношение на разширението пълномощията на президента, евродепутатите приканват Комисията и страните членки неотложно да спрат публично договарянията за присъединението на Турция, в случай че пакетът за конституционна промяна бъде признат неизменен.

Евродепутатите акцентират, че 2016 година беше сложна за популацията на Турция в следствие от продължаващата война в Сирия, огромния брой бежанци, поредицата от жестоки терористични актове и опита за прелом. Те осъждат опита за прелом и показват солидарността си с народа на Турция, само че в това време считат, че взетите от държавното управление ограничения са непропорционални и имат отрицателно влияние върху огромна брой жители. Става дума за груповото освобождение на държавни чиновници, всеобщото закриване на медии, арестите на публицисти, съдии, бранители на правата на индивида, както и затварянето на учебни заведения и университети.

Въпреки това планът на резолюцията признава значимостта на положителните връзки сред Европейски Съюз и Турция, както и поддържането на градивен и открит разговор. Това е от главно значение за справяне с общите провокации като миграцията, сигурността и тероризма. Евродепутатите поддържат започване на договаряния за следващо развиване на митническия съюз сред Европейски Съюз и Турция, като ще изискват в него да се включи уговорка по отношение на правата на индивида и главните свободи.

Екологичен потенциал поддържа намирането на заслужено, всеобхватно и трайно решение на кипърския проблем, учредено на основаването на федерация от две общности и две зони. Евродепутатите чакат Турция интензивно да поддържа бързото и сполучливо привършване на договарянията и да стартира евакуиране на своите войски от Кипър. Резолюцията беше призната с 477 гласа "за " против 64 "против ", 97 "въздържал се ". Парламентът възнамерява да изпрати делегация на посещаване в Анкара през есента за възобновяване на парламентарния разговор.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР