Евродепутатите призовават за закон на общността, който предоставя на работниците

...
Евродепутатите призовават за закон на общността, който предоставя на работниците
Коментари Харесай

ЕП предлага да се приеме закон да се изключиш от работа

Евродепутатите приканват за закон на общността, който дава на служащите правото да изключват цифровите си служебни устройства, без да се сблъскват с негативни последствия.

В четвъртък те одобриха законодателна самодейност с 472 гласа „ за “, 126 „ срещу “ и 83 „ въздържал се “, с която упорстват Европейската комисия да предложи законодателен акт, който разрешава на хората, работещи с цифрови устройства, да ги изключват отвън работното време. Той следва също да дефинира минимални условия за работа от вкъщи и да обясни изискванията на труд, работното време и времето за отмора.

"Увеличеното потребление на цифрови запаси за служебни цели докара до културата „ постоянно на линия “, което има негативно влияние върху равновесието сред професионалния и персоналния живот на чиновниците ", декларират евродепутатите.

Въпреки че работата от вкъщи изигра значима роля за запазването на работни места и предприятия по време на рецесията с COVID-19, съчетаването на дълго работно време и по-високи условия води също до повече случаи на тревога, меланхолия, безсилие и други проблеми, свързани с физическото и психологичното здраве.

Евродепутатите считат, че правото на отделяне от работната среда е главно право, което разрешава на служащите да се въздържат от присъединяване в свързани с работата задания, като да вземем за пример телефонни позвънявания, електронни писма и друга цифрова връзка, отвън работното време. Това включва празници и други типове отпуск.

Държавите членки се предизвикват да подхващат всички нужни ограничения, с цел да разрешат на служащите да упражняват това право, в това число посредством групови съглашения сред обществените сътрудници. Те следва да подсигуряват, че служащите няма да бъдат подложени на дискриминация, рецензия, уволняване или други неподходящи дейности от страна на работодателите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР