Евродепутатите призовават Европейската комисия да предприеме предвидените в законодателството на

...
Евродепутатите призовават Европейската комисия да предприеме предвидените в законодателството на
Коментари Харесай

ЕП: САЩ да отменят визите за страни-членки или ще въведем за техни граждани

Евродепутатите приканват Европейската комисия да предприеме плануваните в законодателството на Европейски Съюз ограничения, с цел да подсигурява цялостна визова взаимност сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

В четвъртък те одобриха резолюция с 376 гласа „ за „, 269 „ против„ и 43 „ въздържал се “, която настоятелно приканва Комисията да показа юридически акт за прекратяване на анулацията на визовия режим за жители на Съединени американски щати за дванадесет месеца, както е открито в така наречен механизъм за взаимност.

От българските, хърватските, кипърските и румънските жители към момента се изисква да имат виза за влизане в Съединени американски щати, до момента в който всички други жители на Европейски Съюз са освободени от това условие за кратковременен престой (до 90 дни в границите на всеки интервал от 180 дни), както са освободени от него и жителите на Съединени американски щати, когато посещават Европейския съюз.

Съгласно законодателството на Европейски Съюз, в случай че трета страна не анулира визовите условия в период от 24 месеца откакто е била публично известена за обстановка на липса на взаимност, Европейската комисия би трябвало да одобри юридически акт за прекратяване на анулацията визовия режим за нейните жители за интервал от 12 месеца. Както Европейският парламент, по този начин и Съветът могат да възразят против подобен акт.

Въпросът за неналичието на взаимност, засягаща България, Хърватия, Кипър и Румъния (по това време Полша също беше наранена, само че от предходната година насам полските жители могат да пътуват до Съединени американски щати без виза), беше публично издигнат на 12 април 2014 година и крайният период за предприемане на дейности от страна на Комисията изтече на 12 април 2016 година

„ Дискриминацията, на която са подложени българите, хърватите, кипърците и румънците, когато пътуват до Съединени американски щати, е неприемлива. Спазвайки главния принцип на взаимност сред членовете на Европейски Съюз, призоваваме Комисията да работи както е откритото в европейското законодателство и да внесе предложение за прекратяване на анулацията на визовия режим за жители на Съединени американски щати. След това Парламентът и Съветът ще би трябвало да създадат оценка на политическите последствия от това деяние “, съобщи Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания), ръководител на комисията по цивилен свободи и докладчик.

Еврокомисията не е подготвена да се изправи против Съединени американски щати

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи при започване на седмицата, че би било контрапродуктивно Европейски Съюз да вкара визи за Съединените щати като отговор на към момента съществуващия визов режим за България, Румъния, Хърватия и Кипър. Като акцентира, че някои от страните са покрай осъществяване на критериите за премахването на визите.

"Временното заледяване на безвизовия режим за американски жители би било контрапродуктивно. Това ще подкопае постигнатия прогрес в работата ни до този миг. Ако създадем това, Съединените щати неизбежно ще наложат визи за всички европейски жители. Това е тъкмо противоположното на това, което се опитваме да реализираме. Ще бъде мъчно да разбираем на жителите на Европейски Съюз по какъв начин това ще бъде в техен интерес, изключително откакто дипломатическите дейности доведоха до позитивен резултат ", изясни тя.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР