Евродепутатите приеха нови правила за пазара на газ, чиято цел

...
Евродепутатите приеха нови правила за пазара на газ, чиято цел
Коментари Харесай

Одобриха нови правила за пазара на природен газ в ЕС

Евродепутатите одобриха нови правила за пазара на газ, чиято цел е да се подсигурява правна сигурност за доставчиците и конкурентни доставки газ за всички европейци.

Мерките, известни още като „ втвърдена газова инструкция “ на Европейски Съюз, ще обзет газопроводи, влизащи в Европейски Съюз от страни отвън него.

• По този метод България на процедура ще си обезпечи надзор над „ Турски поток “. Решението носи и огромни очаквания на съперниците на „ Северен поток 2 “ като да вземем за пример Полша.

По-конкурентен пазар на газ в Европейски Съюз в интерес на потребителите
Изменените правила ще подсигуряват, че притежателите на газопроводите, влизащи в Европейски Съюз, са разнообразни от тези на доставките на газ. Газопроводите би трябвало да бъдат налични за други оператори, както гласят разпоредбите за вътрешен пазар на газ в Съюза. Потребителите ще могат да се възползват от повече конкурентност и, затова, от по-ниски цени.

Тази промяна прецизира и правната рамка за бъдещи планове на газопроводи със страни отвън Европейски Съюз, които ще включват и Англия, откакто тя напусне Съюза.

Изключенията - под прецизни условия
Изменените правила дават изключителна подготвеност на Европейски Съюз, щом става въпрос за подписване на съглашения за нови газови линии в Европейски Съюз от страни отвън него, както и за даване на дерогации, т.е. частични анулира на закони.

Комисията има право да позволи на страна членка, в която се намира първата входна точка, да стартира договаряния за доставки на газ от нов газопровод от страна отвън Европейски Съюз. Това ще става при изискване, че това не е в спор на правото на Европейски Съюз или в ущърб на конкуренцията или сигурността в Съюза. Страната би трябвало да се съветва с останалите наранени страни членки, преди да изиска такава дерогация от разпоредбите на Европейски Съюз. От Еврокомисията зависи да реши дали да я даде.

За съществуващи газопроводи (свързани с газопроводи на Европейски Съюз преди влизането в действие на директивата) страна членка може да вземе решение за дерогация в границите на една година след влизането в действие на директивата, в случай че не е в ущърб на конкуренцията.

„ От в този момент нататък всички газопроводи от страни отвън Европейски Съюз, в това число „ Северен поток 2 “, ще би трябвало да съблюдават разпоредбите на Европейски Съюз - достъп на трети страни, обособяване на благосъстоятелност, недискриминационни цени и бистрота “, посочи докладчикът – полският евродепутат Йежи Бузек.

След формалното утвърждение от министрите на Европейски Съюз, тази инструкция ще бъде оповестена в Официалния вестник на съза и ще влезе в действие 20 дни по-късно. Държавите членки имат 9 месеца да приведат националното си законодателство в сходство с директивата.

Ползата за България
Новите правила бяха утвърдени първо на 18 март от Комисията по промишленост, проучвания и енергетика.

Тогава евродепутатът Владимир Уручев (ГЕРБ, ЕНП) разяснява през Клуб Z, че България ще управлява „ Турски поток “, защото ще бъде първата страна членка на Европейски Съюз, в която ще влизат тръбите от Турция.

Той обаче добави, че „ Северен поток 2 “ не може да бъде спрян. Изобщо не се стопира развиването на нито един план, само че има насила да се съблюдават европейските правила. Това става посредством стягане на контрола на Европейски Съюз. Всичко би трябвало да се афишира посредством Еврокомисията, която постоянно може да задвижи своите процедури при нарушение на законодателството. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР