Евродепутатите приеха нови правила, с 532 гласа за“, 22 гласа

...
Евродепутатите приеха нови правила, с 532 гласа за“, 22 гласа
Коментари Харесай

Падат таксите за парични преводи от и до ЕС

Евродепутатите одобриха нови правила, с 532 гласа „ за “, 22 гласа „ против “ и 55 гласа „ въздържал се “, които поставят завършек на дискриминирането против ползвателите на платежни услуги в границите на Европейски Съюз, само че отвън еврозоната. Докато потребителите в еврозоната се възползват от единната зона за заплащания в евро (SEPA), то тези, които живеят отвън нея, не престават да заплащат високи такси за трансгранични заплащания в евро.

 

В рамките на една година, таксите за трансгранични заплащания в евро в Европейски Съюз би трябвало да бъдат в сходство с таксите за националните заплащания направени в локалната публична валута (правилото за „ същата такса “). Освен това страните членки са свободни да наложат правила на банките за използване на същите такси за трансграничните и за вътрешните заплащания, които не са в евро.

Прозрачно превалутиране за транзакции с карта и банкови прехвърляния

Новите ограничения също ще защищават потребителите от заплащане на случайни разноски за превалутиране. При всяка транзакция, те ще бъдат осведомени по отношение на сумата, която би трябвало да заплатят в локалната валута и във валутата на тяхната сметка. За да се създадат разноските за превалутиране по-прозрачни, ще има единна база за изчисление на таксите за превалутиране на местата за продажба или на банкоматите (референтният % на ЕЦБ + х% с оптимални ставки за надценка избрани самостоятелно от банките).

Потребителите ще получават електронно уведомление, като да вземем за пример текстово известие, имейл или уведомление на своите мобилни приложения или на уеб приложение на банката, по отношение на използваните такси за превалутиране.

Банките ще би трябвало също да афишират предстоящите цялостни разноски при банкови прехвърляния преди осъществяването на интервенцията.

Цитати

Докладчикът Ева Майдел (ЕНП, България) означи: „ Успяхме да премахнем един двоен стандарт в Европейски Съюз. Всеки българин, който превежда пари от или в друга страна на Европейски Съюз, ще икономисва сред 30 и 50 лв. на превод. Ако за превод от 10 евро до момента сме плащали приблизително сред 30 и 50 лв. такси, то в този момент цената за него ще бъде към 3-5 лв.. Освен това, осигурихме банките да дават по-ясна информация при заплащане или изтегляне на пари с карта в чужбина. Това е втората дребна гражданска война в Европейски Съюз след тази с намаляването на роуминга ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР