Евродепутатите поискаха разследване на Азербайджанската перачница. Това става ясно от

...
Евродепутатите поискаха разследване на Азербайджанската перачница. Това става ясно от
Коментари Харесай

Европарламентът поиска разследване на „Азербайджанската афера“

Евродепутатите желаеха следствие на " Азербайджанската перачница ". Това излиза наяве от резолюция, призната с 578 гласа " за " против 19 " срещу ", при 68 " въздържал се ", съобщи news.bg.

Припомняме, преди няколко дни медии разкриха, че Азербайджан е плащал подкупи на високопоставени политици и мениджъри от Европа. Азербайджан е превеждала 2,5 милиарда евро към високопоставени политически фигури в Европа. Между тези политици бил и българският представител в Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) Калин Митрев, който е и брачен партньор на Ирина Бокова.

Случаят към този момент се ревизира и от българската прокуратура.

Евродепутатите приканиха разкритията към " Азербайджанската перачница " да бъдат разследвани, а описът " Магнитски " за наказания да бъде признат от Европейски Съюз.

Те осъждат разкритията за " Азербайджанската перачница " и опитите на Азербайджан и други диктаторски режими в трети страни да въздействат на европейския развой на взимане на решения посредством противозаконни средства.

Депутатите прибавят, че Европейският парламент би трябвало да проверява и да одобри съществени ограничения за попречване на сходни корупционни практики, които подкопават престижа и легитимността на работата му.

Корупцията е една от най-пренебрегваните аргументи за нарушение на човешките права и Европейският съюз би трябвало да насърчава интернационалното съдействие за битка с нея, се споделя в резоюлцията.

Затова евродепутатите приканват Европейски Съюз: да се обезпечи използването на съществуващите антикорупционни конвенции; да добави антикорупционна уговорка към споразуменията с трети страни; да следи непрекъснато и от близко плановете, финансирани от Европейски Съюз, в съдействие с локални антикорупционни агенции; да употребява наказания като последна мярка или да стопира съглашения при положение на систематична корупция, водеща до съществени нарушавания на правата на човека; да поддържа и пази самостоятелните медии, публични организации и лица, подаващи сигнали, които разкриват случаи на корупция, макар заплахата от репресии; да показа пред Съвета листата " Магнитски ", съдържащ имената на 32 съветски публични лица, виновни за гибелта на юриста Сергей Магнитски, с цел да може този лист да бъде признат допустимо най-скоро и да се наложат наказания против тези лица.

" След " Люкс лийкс ", " Панама лийкс ", съветските и азербайджанските перачници ние осъзнаваме, че корупцията се простира оттатък държавните граници и има трагични последствия за политически решения. Чрез този отчет ние призоваваме за поддържането на допустимо най-високите стандарти на нравственос и бистрота в интернационалните и националните органи, а Европейски Съюз да сътвори правна рамка за въздържане на всяка форма на корупция и машинация ", съобщи докладчикът Петрас Ощравичиус (АЛТЕ, Литва).
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР