Евродепутатите подкрепиха забраната на пластмасови изделия предназначени за еднократна употреба,

...
Евродепутатите подкрепиха забраната на пластмасови изделия предназначени за еднократна употреба,
Коментари Харесай

Евродепутатите забраниха пластмасовите чинии, сламки и клечки за уши

Евродепутатите поддържаха възбраната на пластмасови произведения предопределени за еднократна приложимост, като чинии, принадлежности, сламки и клечки за уши. В сряда те одобриха нов закон, който ще понижи следствията от климатичните промени. От 560 евродепутати 35 гласоподаваха „ срещу “ и 28 „ въздържал се “. Законът ще влезе в действие в страните членки от общността до 2021 година

Забраната се отнася за принадлежности за еднократна приложимост (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене), пластмасови чинии за еднократна приложимост, пластмасови сламки, направени от пластмаса клечки за уши, пластмасови дръжки за балони, оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки направени от експандиран полистирен.

Същевременно от производителите на пластмаси ще се търси повече отговорност и ще бъдат наложени нови правила за преработване. Държавите членки ще би трябвало да доближат задачата от 90% за събиране на пластмасови бутилки до 2029 година, като пластмасовите бутилки би трябвало да бъдат с най-малко 25% рециклирано наличие до 2025 година и 30% до 2030 година

Новата мярка също ускорява използването на правилото „ замърсителят заплаща “, по-специално за тютюна, като вкарва разширена отговорност за производителя. Този нов режим ще се ползва също по този начин за риболовните приспособения, като подсигурява, че производителят, а не риболовците, поема разноските за събирането на изгубените в морето мрежи. В бъдеще ще бъде наложително изложение в етикетите на негативните последствия върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други произведения като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенични артикули.

Според Европейската комисия, повече от 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Посочените артикули в възбраната покриват 70% от всички морски боклуци. Поради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете в Европейски Съюз и по света. Пластмасови останки са открити в морските жители - тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните, затова и в хранителната верига на индивида.

Цитат

Момчил Неков (С&Д, България) разяснява: „ Забрана на пластмасови артикули като чинии, принадлежности, клечки за уши и други е стъпка в вярната посока. Всеки ден се изпиват близо 2,5 милиарда питиета, една трета от които се продават в чашки за еднократна приложимост. Това са хиляди тонове боклуци, които не могат да бъдат рециклирани. Забрана за сходни боклуци, като се изключи че понижава отпечатъка върху околната среда, основава благоприятни условия за нововъведения и започващи бизнеси за нови артикули. Радвам се, че има и български триумф в тази тенденция, а точно чашките „ къпфи “, изобретени от Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов - артикул, който се търси и постанова и у нас, и в чужбина. Алтернативи имат и другите артикули - „ ядливи “ принадлежности или клечки за уши с дърво, а не пластмаса. Правилата и вложенията са най-хубавата причина за по-добър живот на идващите генерации европейци “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР