Евродепутатите подкрепиха планове за увеличаване на доверието на потребителите в

...
Евродепутатите подкрепиха планове за увеличаване на доверието на потребителите в
Коментари Харесай

Питейна вода: нови планове за подобряване на качеството ѝ и намаляване на пластмасовите отпадъци готви Европарламентът


Евродепутатите поддържаха проекти за увеличение на доверието на потребителите в питейната чешмяна вода, която е доста по-евтина и чиста за околната среда, спрямо бутилираната вода, оповестиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Законодателството лимитира оптимално допустимите количества на някои замърсители като олово (да се понижи наполовина), нездравословни бактерии, и вкарва нови горни граници за някои субстанции увреждащи ендокринната система. Освен това слага под наблюдаване равнищата на пластмасови микрочастици, които са мотив за възходящо безпокойствие.

Достъп до вода

Държавите членки би трябвало да вземат съответните ограничения за възстановяване на достъпа до чиста вода, инсталирайки свободно налични чешми в градове и на публични места, където това е механически допустимо. Също по този начин би трябвало да се насърчи безплатното или против ниско възнаграждение сервиране на чешмяна вода за клиенти в заведения за хранене, столови и при прилагане на кетъринг услуги.

„ Право на достъп до вода “

Eвродепутатите удостоверяват поддръжката си за европейската гражданска самодейност „ Право на достъп до вода “ (Right2Water) и упорстват страните членки да насочат напъните си към уязвимите групи в обществото. Държавите би трябвало да извършат оценка и да открият хората без или с стеснен достъп до вода, в това число измежду уязвимите и маргинализираните групи, и да предложат благоприятни условия за възстановяване на обстановката. Тази част от популацията би трябвало ясно да бъде осведомена за опциите за свързване към разпределителната мрежа или за различни способи за достъп до вода.

Докладчикът Мишел Дантен (ЕНП, Франция) означи: „ Начинът, по който използваме водата, дефинира бъдещето на човечеството. Приема се, че всеки би трябвало да има достъп до чиста и качествена вода и би трябвало да създадем всичко допустимо водата да бъде налична за всички. Да се упорства страните да поемат разноските посредством националните си бюджети, опонира на съществуващите национални обичаи и е единствено заблуда, тъй като в последна сметка данъкоплатецът постоянно заплаща сметката ".

Андрей Ковачев (ЕНП, България) разяснява: " Приветствам признатите през днешния ден правила за възстановяване на качеството на питейната вода в Европа! Недопустимо е в 21 век най-малко 11 % от европейските жители да са наранени от дефицит на вода. Приетите ограничения имат за цел да се усъвършенства информираността във връзка с качеството на чешмяната вода. Освен това се планува слагането на безвъзмездни чешми на обществени места (включително в търговски центрове и летища) и насърчаването на предлагането на чешмяна вода в заведенията за хранене. "

Следващи стъпки

Докладът беше признат с 300 гласа „ за “ против 98 гласа „ срещу “ и 274 „ въздържал се “. Парламентът ще стартира договаряния със Съвета откакто европейските министри одобряват своята позиция по отчета.

Бързи обстоятелства

Плановете имат за цел да покачат доверието на жителите към водоснабдяването и да усилят потреблението на чешмяна вода като питейна вода, с цел да се понижи използването на пластмаси и пластмасови боклуци.

Според Европейската комисия намаляването на потреблението на бутилирана вода може да помогне на семействата в Европейски Съюз да спестят повече от 600 млн. евро годишно. Като се усили потреблението на чешмяна вода, жителите могат също по този начин да дадат своя принос за понижаване на пластмасовите боклуци от бутилирана вода, в това число и за понижаване на пластмасовите боклуци в морето. Бутилките - най-често употребяваните пластмасови произведения за еднократна приложимост, са измежду главните замърсители на европейските плажове. С актуализацията на Директивата за питейната вода, Комисията предприе значима законодателна стъпка към използването на Стратегията на Европейски Съюз за пластмасите, показана на 16 януари 2018 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР