Евродепутатите отхвърлиха поправка срещу България в доклада за Северна Македония

...
Евродепутатите отхвърлиха поправка срещу България в доклада за Северна Македония
Коментари Харесай

Евродепутатите отхвърлиха поправка срещу България в доклада за Северна Македония

Евродепутатите отхвърлиха корекция против България в отчета за Северна Македония с 353 гласа, поддържаха я 232-ма, а 97 се въздържаха.

В поправката, импортирана от социалистите и зелените, представители на българското държавно управление се упрекваха в „ провокативни изказвания по исторически въпроси “, засягащи Северна Македония и се „ призоваваха да се въздържат от сходни изказвания, макар продължаващата предизборна акция в България “.

Срещу поправката гласоподаваха всички български представители в Европейския парламент.

Евродепутатът от Европейската национална партия Андрей Ковачев приветства отхвърлянето на поправката и съобщи, че в Северна Македония към момента се дискриминира всеки, който се разгласи за българин. Като финален образец той даде техния представител на Евровизия Васил Гарванлиев.

На въпрос дали чака Съветът да даде зелена светлина за междуправителствена конференция до края на португалското председателство, той отговори: „ Такива изгледи аз не виждам, че са за момента вероятни. Ако няма предпочитание от страна на Скопие, те са страната претендент, те би трябвало да създадат тези стъпки, които са извънредно учредени на справедливостта и на контракта “.

По-рано еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи прикани Северна Македония и България да намерят решение на двустранния спор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР