Евродепутатите от комисията по регионално развитие призовават Комисията да засили

...
Евродепутатите от комисията по регионално развитие призовават Комисията да засили
Коментари Харесай

Отпуснатите средства са недостатъчни за борба с епидемията, алармира Европарламентът

Евродепутатите от комисията по районно развиване приканват Комисията да ускори и форсира взаимната реакция на Европейски Съюз по отношение на ковид.

„ Европа реагира. Изправен пред тази трагична обстановка, с дълг да пази живота, поминъка и стабилността за всички, Европейският съюз работи. Разбира се, трябваше да се преборим с националния нарцисизъм, само че в този момент стана ясно по какъв начин ще се надигнем пред тази изключителна обстановка ", разяснява ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли.

На 30 март ръководителят на комисията на Екологичен потенциал по районно развиване (REGI) Юнус Омаржи (Зелените/ЕСА, Франция), дружно със заместник-председателите и координаторите на политическите групи обмениха отзиви във видеоконференция с комисаря Елиза Ферейра за подготовката на по-нататъшните дейности на Европейски Съюз в отговор на рецесията с COVID-19. По време на диалога комисарят Елиза Ферейра съобщи, че мненията и предложенията на комисията REGI по отношение на спомагателния пакет ще бъдат съответно взети под внимание, преди той да бъде направен и признат от Колегията на комисарите.

Евродепутатите подчертаха, че към този момент признатите от Еврокомисията ограничения са нужни и неотложни, само че незадоволителни за битката с негативни резултати от COVID-19 и плануваните социално-икономически разноски. Адекватният отговор би трябвало да включва в допълнение адаптиране на Регламента за общоприложимите разпореждания (за Фонда за районно развитие), с цел да бъде краткотрайно по-гъвкав, като в същото време бъдат спазени главните правила, които ръководят районната политика. Необходими са и спомагателни промени в наредбите за кохезионните фондове за интервала 2014-2020 година, с цел да се освободят повече средства за действия по възобновяване от рецесията с ковид.

Трябва да бъдат включени следните промени: даване на средствата по-рано от планираното; краткотрайно увеличение на % на съфинансиране за всички категории региони; еластичност на наредбите за тематична централизация, с цел да се разреши насочването на вложения към най-нуждаещите се браншове в този спешен период; понижаване на административната тежест посредством анулация на нуждата Комисията да утвърждава промените на оперативните стратегии в този подтекст, както и анулация на задължението за изменение на споразуменията за партньорство; въвеждане на опцията за прехвърляния сред разнообразни категории райони, с цел да се подсигурява, че вложенията доближават до териториите, които са най-засегнати от кризата; по-голяма еластичност за прехвърляния на средства сред обособените фондове; активизиране на повече средства за здравни, обществени и стопански ограничения, свързани с пандемията от COVID-19; допустимо потребление на финансиране от Европейски Съюз за подкрепяне на схеми за краткотрайна претовареност.

Също по този начин ще бъдат нужни спомагателни промени в рамката за 2021-2027 година, с цел да се обезпечат повече средства за обществено и стабилно икономическо възобновяване през идващите години. Необходима е по-голяма еластичност, като по този метод ще позволим политиката на доближаване да се оправи с постпандемичната обществена, икономическа и териториална рецесия.

Пътят на подхванатите ограничения

На 26 март Европейският парламент утвърди посредством незабавна процедура значими ограничения за поддръжка на Европейски Съюз за подкрепяне на жителите и предприятията за справяне с рецесията с COVID-19. Те включват Инвестиционната самодейност в отговор на ковид (насочване на 37 милиарда евро от структурните и капиталовите фондове като непосредствена ликвидност към страните членки и разширение на обсега на средствата, с цел да се даде опция за директна поддръжка на бранша на опазването на здравето, МСП и схемите за краткотрайна заетост) и разширение на Фонд „ Солидарност “ на Европейски Съюз за покриване на изключителни обстановки в региона на публичното здраве.

Одобрените оферти са:

Инвестиционна самодейност в отговор на ковид . Тези ограничения имат за цел да насочат допустимо най-бързо 37 милиарда евро от наличните фондове на Европейски Съюз към жителите, районите и страните, които са най-силно наранени от пандемията от ковид. Фондовете ще бъдат ориентирани към здравните системи, дребните и междинни предприятия, пазарите на труда и други уязвими браншове от стопанските системи на страните членки на Европейски Съюз. Предложението беше признато с 683 гласа „ за “, 1 гласа „ срещу “ и 4 „ въздържал се “.

Разширяване на обсега на фонд „ Солидарност “, с оглед потреблението му при изключителни обстановки свързани с публичното здраве. Мерките ще обезпечат до 800 милиона евро за европейските страни през 2020 година Операциите, които ще дават отговор на изискванията на финансиране от Фонда, към този момент ще включват изключителни обстановки в региона на публичното опазване на здравето, в това число здравна помощ, както и ограничения за попречване, наблюдаване или надзор на разпространяването на заболяванията. Предложението беше признато с 671 гласа „ за “, 3 гласа „ срещу “ и 14 „ въздържал се “.

В ременно прекратяване на разпоредбите на Европейски Съюз за летищните слотове . Това ще предотврати оперирането на празни полети от въздушните превозвачи по време на пандемията. Това краткотрайно прекратяване значи, че самолетните компании няма да бъдат задължени да употребяват слотовете си за политане и кацане, с цел да ги запазят през съответния интервал на идната година. Така нареченото предписание „ използваш или губиш “ ще бъде анулирано през целия летен интервал, от 29 март до 24 октомври 2020 година Предложението беше признато с 686 гласа „ за “, 0 гласа „ срещу “ и 2 „ въздържал се “.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР