Евродепутатите от Комисията по петициите призоваха Съвета да одобри присъединяването

...
Евродепутатите от Комисията по петициите призоваха Съвета да одобри присъединяването
Коментари Харесай

Евродепутатите единодушно поискаха България в Шенген до края на 2023 г.

Евродепутатите от Комисията по петициите приканиха Съвета да утвърди присъединението на България и Румъния към Шенген до края на 2023 година, оповестява БГНЕС.

Резолюцията беше призната във вторник с 25 гласа " за ", 0 гласа " срещу " и 0 гласа " въздържал се ".

В нея депутатите от Комисията приканват Съвета да гласоподава до края на годината в интерес на приемането на двете страни в Шенгенското пространство, като се има поради, че те за приемане.

Евродепутатите показват страдание за решението на Съвета от 8 декември предходната година да отхвърли присъединението на двете страни, " без да показа никаква правна аргументация, обвързвана с критериите за присъединение ". Според тях едно по-голямо Шенгенско пространство без граничен надзор би направило Европейския съюз по-силен.

Фактът, че Румъния и България към момента са отвън зоната за безвизово пътешестване, съставлява значима социална и икономическа тежест за бизнеса и популацията на двете страни, акцентират членовете на Европарламента.
 България има късмет да влезе в Шенген още през октомври
България има късмет да влезе в Шенген още през октомври

Предварителният проект е приемането на страната ни да стане на два стадия

Посочва се, че жителите на двете страни са дискриминирани, защото се сблъскват със забавяния, бюрократични компликации и спомагателни разноски при пътешестване или осъществяване на стопанска активност в чужбина спрямо техните сътрудници в Шенген.

Като означават времето за очакване на граничните пунктове, от Екологичен потенциал означават, че закъсненията, с които се сблъскват българите и румънците, могат да продължат от няколко часа до даже дни - спрямо 10 минути без надзор на вътрешните граници - което утежнява изискванията на труд на водачите на камиони.
 Европейска комисия отново настоя България да влезе в Шенген
Европейска комисия отново настоя България да влезе в Шенген

Според Комисията инспекциите по границите имат негативни последствия за целия Европейски Съюз

Припомняме, през декември предходната година участието на България в Шенген беше блокирано от Австрия и Нидерландия. Румъния бе спряна единствено от Австрия, а единомислещо от януари Хърватия стана пълновръстен член на зоната за свободно напредване.

Нидерландия изиска от българските управляващи да потвърдят, че се борят с корупцията и не са отказали от правосъдната промяна. Искания на Австрия изглеждаха надалеч по-трудно осъществими, като австрийският канцлер Карл Нехамер даже изиска което обаче бе отхвърлено от Европейската комисия.

Няколко дни след блокирането на българската кандидатура за Шенген президентът Румен Радев разяснява, че страната е поискала гаранции от сътрудниците в Европейски Съюз, че сигурно ще стане член на Шенген през 2023 година, като посоченият краен период за това беше октомври.
 България в Шенген - втората половина на 2023 година
България в Шенген - втората половина на 2023 година

Гърция ще ни посредничи и ще се опита да промени мнението на Авствия и Нидерландия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР