Евродепутатите от ГЕРБ и БСП Андрей Новакова и Цветелина Пенкова

...
Евродепутатите от ГЕРБ и БСП Андрей Новакова и Цветелина Пенкова
Коментари Харесай

Новаков: Приемаме хората в РСМ като братя, а те нас като фашисти

Евродепутатите от ГЕРБ и Българска социалистическа партия Андрей Новакова и Цветелина Пенкова кръстосаха шпаги за това би трябвало ли да бъде вдигнато ветото за присъединение на Република Северна Македония в Европейския съюз. И двамата се сплотиха към мнението, че всяко едно взето решение би трябвало да е в наш интерес.

Някои е заречен на сътрудниците от Северна Македония такова нещо. Всичко води в защитата посока и уповавам се това да не е истина. Нямаме ясно опровергаване, че това ще се случи, разяснява от своя страна Новаков пред Българска национална телевизия.

По думите му каквото и да направи държавното управление, ще пристигна до гласоподаване в Европейския парламент и ще си спомни дали някой от другата страна на границата го е наричал татарин и фашист. Ние възприемаме нашите сънародници от Македония като братя, а те ни назовават фашисти, недоволства той.

" Северна Македония би трябвало да се държи като кандидат-член в Европейски Съюз, а не България ", настоя Новаков.

Цветелина Пенкова съобщи, че сега се водят договаряния със Северна Македония и се работи по въпроса да бъде взето решение, което да е потребно и за двете страни. Няма да бъде взето решение, което да не е в полза на България, увери тя и добави, че няма смяна в българската позиция по тематиката.

По отношение на ембаргото върху съветския нефт, Пенкова изясни, че мярката за отсрочката на ембаргото върху съветския петрол се взима в полза на хората, с цел да се отбрани цената на бензина като краен артикул в страната. В момента позицията на България е да се изиска пролонгация, с цел да се вземат съответните ограничения. Мнението ни ще бъде взето поради, изключително в обстановката, в която се намира страната със спрени доставки на природен газ, надява се Пенкова.

Тя не счита, че ще се стигне до налагане на несъгласие на ембаргото против съветския нефт. Не би трябвало да оставяме други страни да изземват функционалностите ни. Европейски Съюз би трябвало да е водач в актуалната посока. Изход ще бъде открит, само че ние ще би трябвало да продължим да живеем в границите на Европа и със изгубилата страна от войната в Украйна, акцентира Пенкова.

Андрей Новаков уточни, че рафинерията ни е структурирана да работи с съветски нефт и несъмнено ще би трябвало преструктуриране. Редно е в тази ситуация да се отбрани интереса на хората и цените на горивото по бензиностанции да не скачат повече, настоя евродепутатът.

Според него има две основни неща - реномето на министрите ни не е огромно високо равнище в Брюксел, само че би трябвало да се възползват и довършат изследването за личен газ в екваторията на Черно море. Новаков не би призовал да се изследва за газ там, където може да се токсини водата и почвата, само че решението е такова, каквото би трябвало да се направи от дълго време - България да съобщи позицията си, че няма по какъв начин да се оправи без доставка на непознати горива. Вето върху ограниченията против Русия би имало много отрицателен отзив измежду сътрудниците ни в Европа, посочи Новаков.

Той уточни, че актуалните ръководещи не ни преглеждат като запас, който може да въздейства в Брюксел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР